Продължават да намаляват болните от COVID19 и заразни болести в региона, установи РЗИ

Продължават да намаляват болните от COVID19 и заразни болести в региона, установи РЗИ

Продължават да намаляват заболелите от заразни заболявания в областта през изминалата седмица. Добрата новина дойде от РЗИ-Перник. Регистрираните през седмицата болни са 427, при  481, за предходната, което е с 54 по-малко.

По-малко са и заразените с коронавирус през миналата седмица-423, при 470 за предходната, което е с 47 по-малко. Заболелите са регистрирани във всички общини на област Перник.

Другата добра новина е, че са намалели с над пет пъти болните от варицела в региона. Регистрираните случаи през седмицата са 21 при 11 за предходната. Заболелите са от  Перник и село Ярджиловци. Засегнати колективи: няма. Болните се лекуват  амбулаторно от личните си лекари.

За съжаление, след като 3 седмици нямаше нито един болен от туберкулоза, през изминалата има констатиран 1 заболял. Той е от село Долна Диканя и се лекува  стационарно в СБАЛББ – Перник.

През периода е констатиран и 1 заболял от ентероколит от с. Богойна. Той се лекува стационарно в СБАЛИПБ – София. От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През изминалата седмица са направени 7 антигенни теста за COVID – 19 и 6 бързи теста за антитела.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 133 проверки. От тях 32 са свързани със забраната за тютюнопушенето в заведенията за обществено хранене. 3 от проверките са по жалби и сигнали от институции и граждани.

И през изминалата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 279 проверки от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.