Правят музейна експозиция на Владимир Димитров – Майстора в Дивля

Правят музейна експозиция на Владимир Димитров – Майстора в Дивля

Музейна експозиция на Владимир Димитров – Майстора се изгражда в земенското село Дивля. Тук Великият Маестро е живял и творил над 18 години, съобщават от общината. Инициативата се реализира по проект за трансгранично сътрудничество съвместно със сръбската община Бойник.

Големият български художник дълги години е творил не само в кюстендилското село Шишковци, а и в земенските села Дивля и Калотинци. Майсторът за първи път дошъл в Земен през 1915г. В с.Земен той открил богатството на стенописите на Земенската църква – дело на неизвестен даровит местен художник. През 1929 г. посетил китното село Дивля, на 15 км от гара Земен. В Земен и Дивля черпил сюжети, намерили място в творчеството му. По негова молба през 1930г. бил командирован от Министерството на просветата в с.Дивля като учител в местната прогимназия.

Дивлянчани са го запомнили като много добър човек, скромен, общителен и сърдечен. Най-хубавите картини е сътворил на полето сред ябълковите градини.

Тук той рисувал Евдокия Георгиева, чийто портрет е поставен върху 500 левовата банкнота, известна като Дивлянката. През 1929 година в с.Калотинци създал една от най-хубавите си картини – Мома от Калотинци. Модел е Станка Гьошева. Някои виждат в нея селската Мадона на Майстора, запечатила младостта на Станка за вечни времена. Картината, влязла в съкровищницата на българската живопис, е изложена в Националната художествена галерия. Отпечатана е пощенска марка с лика на Калотинката.