„Къщата на маските“ – емблемата на Брезнишко

„Къщата на маските“ – емблемата на Брезнишко

„Къщата на маските“ в брезнишкото село Кошарево е сред най-посещаваните туристически обекти в общината, съобщи уредникът на музея Клара Илиева. Освен сурвакарски експонати, музеят предлага и преживявания, посетителите могат да изпитат емоцията на Сурова. Всеки, който желае, е възможно да направи маска, да облече сурвакарски дрехи, да си върже на кръста звънци и да се снима за спомен.

Експонирани са 16 маски предимно от Брезнишко. Дворното място е облагородено с алеи, цветя и различни растителни видове, изграден е посетителски център към комплекса. С изготвените мобилни приложения всеки посетител може да научи повече за обичая „Сурова“, за особеностите на различните маски от региона и майсторите им, за спецификата на отделните сурвакарски групи и техните костюми.

Посетителите са от цялата страна, разказа Илиева. Повечето туристи, упътили се към Гигинския манастир, се отбивали и през „Къщата на маските“ в Кошарево. Заради коронавируса сред гостите на музея нямало чужденци.

„Къщата на маските“ е шедьовър на битово – бароковата архитектура. Разгънатата й застроена площ е около 400 кв.м,като двете й части са идентични. Стопанинът й произхождал от турската фамилия Фатини, затова и много хора я познават като „Турската къща“. След Освобождението в нея се заселила българската фамилия Лукарови. През втората половина на 80-те години на ХХ век на мястото на паянтовата къща, по проект на тогавашния Национален институт на паметниците на културата е изградена нова, масивна сграда до груб строеж, която останала незавършена. Проектът за създаването на етнографски музей бил замразен. През 2018 година къщата е изцяло реновирана с помощта на програма за транс гранично сътрудничество.

„Къщата на маските“ в Кошарево е емблема на община Брезник.