Пернишкият художник Валентин Топалов с изложба в галерия „Париж“

Пернишкият художник Валентин Топалов с изложба в галерия „Париж“

На 12 април галерия „Париж“ в столицата даде начало на своя нов сезон с изложбата „Ефирни пътеки“ на добре познатия пернишки художник – абстракционист Валентин Топалов.

Това е неговата трета самостоятелна изложба в пространството на галерията, като след преживяванията в Париж и изложбата „Парижки ескизи“ през 2014г, после впечатленията от Охрид през 2017 и родилата се изложба „Спомени от Охрид“, дойде ред и на вглъбяването по време на пандемия и появилите се от нея нежни абстрактни импресии.

Времето на затваряне и изолация беше изключително благодатно за художниците, защото то извади от тях много складирани и натрупани емоции и търсения, които те разгърнаха в картини. Дори самите заглавия от изложбата като „ Вглъбяване“, „Съзерцание“, „Пробуждане“ говорят достатъчно красноречиво за вътрешните процеси, които текат в твореца. Паралелно със самовглъбяването обаче, се вмъкват и „Интериор“, „Ателие“, „Семейство“, т.е. местата и хората, с които протичат всички тези външни сътресения. Всичко това Валентин Топалов е смесил и претворил в типичните за него изящни абстрактни картини, с много нежни и пастелни цветове, малки деликатни акценти и приятно усещане за ефирност и лекота.

Валентин Топалов е роден на 10.02.1949 г. в град Перник. Завършва Художествената академия в София през 1972 г. със специалност резба. Реализирал е много участия в национални и международни художествени изложби. Участва в редица пленери по живопис в България, Турция, Полша, Македония и Черна гора.Автор е на над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.Валентин Топалов е член на Съюза на българските художници. Живее и работи в град Перник.

Художникът е носител на награди от няколко поредни издания на Зоналната изложба „Струма“, а през 2013 г. получи голямата награда. Валентин Топалов е председател на СБХ в Перник. Живее и работи в родния си град.