Намалели са болните от COVID19 и заразни болести в региона, установи РЗИ

Намалели са болните от COVID19 и заразни болести в региона, установи РЗИ

Намалели са заболелите от заразни заболявания в областта през изминалата седмица. Добрата новина дойде от РЗИ-Перник. Регистрираните през седмицата болни са 481, при 541 за предходната, което е с 60 по-малко.

По-малко са и заразените с коронавирус през миналата седмица-470, при 539 за предходната, което е с 69 по-малко. Заболелите са регистрирани във всички общини на област Перник.

За съжаление, над пет пъти са се увеличили заболелите от варицела в региона през този период. Регистрираните болни са 11, при 2 за предходната седмица. Заболелите са от  Перник, като са засегнати колективите на две детски градини:  ДГ „Радост и ДГ „Пролетен цвят“. Болните деца се лекуват  амбулаторно от личните си лекари. От РЗИ информираха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

Другата добра новина е, че са намалели болните от остри респираторни заболявания през изминалата седмица. Регистрираните заболели през седмицата са 35, при 54 за предходната, което е с 19 по-малко. Заболеваемостта през този период е била 48.44 %oo при средна за страната 48.72%oo към 05.04.2021 г.

През седмицата са направени 75 антигенни теста за COVID 19 и 9 бързи теста за антитела.

През този период инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 185 проверки. 47 от тях са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене в заведения за обществено хранене. 57 проверки са свързани със спазването на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 2 от проверките са по сигнали и жалби на институции и граждани.

В резултат на упражнения контрол от здравните инспектори, те са издали през седмицата 1005 предписания.

И през миналата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в областта. Взети са 54 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.