Изпълнителното бюро на БСП – Перник: Получихме най-ниския изборен резултат от 30 години насам!

Изпълнителното бюро на БСП – Перник: Получихме най-ниския изборен резултат от 30 години насам!

Изпълнителното бюро на БСП-Перник излезе с нарочна позиция, касаеща разгромяващата загуба на парламентарния вот. В нея се казва:

„С болка и загриженост трябва да констатираме, че само преди дни БСП получи най-ниския си изборен резултат за последните 30 години. 480 124 българи дадоха своя вот за БСП. Тези гласове подредиха нашата партия на трето място в изборните резултати. За цялото си съществуване левицата у нас е била само веднъж трета – точно преди 20 години, когато на избори за първи път се яви Симеон Сакскобургготски с НДСВ. Дори и тогава обаче гласовете за БСП бяха близо 800 000, т.е. почти два пъти повече от днес.

Много фактори доведоха до този резултат, а един от основните е вътрешнопартийната чистка, предприета на всички нива в партията и към всеки потенциален лидер на мнение. Вместо след прекия избор и заседанието на 50-я Конгрес да се обединим за победа на изборите и промяната, националното ръководство задълбочи разделенията с безсмисленото разчистване на вътрешнопартийни сметки и преследването на „врага с партиен билет“.

Освен това, налагането на водачи на листи, абсолютно непознати в районите си и вземането дори на второто място в област Перник за „гражданска квота“, служебното пренареждане на други листи, маргинализирането на водещи фигури на левицата, спечелили избори срещу ГЕРБ, вяла кампания вместо леви политики, всичко това доведе БСП до трета политическа сила!

Витиеватите отговори за подкрепа за кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова доведоха до разколебаване на част не просто от периферията на партията, а дори и на нейното твърдо ядро. Румен Радев е достойният президент, подкрепен и издигнат от БСП през 2016 г., но ръководството на партията не сметна за необходимо да го подкрепи ясно и категорично за втори мандат.

Всеки социалист носи своята персонална отговорност за резултатите от всеки един избор в страната. Всеки от нас осъзнава отговорностите си пред партията и съгражданите ни, но когато сме поставени пред свършен факт, без мнението на ръководството на левицата в Перник да е взето предвид, когато структурите са демотивирани за работа за кандидати, част от които дори не са присъствали в предложенията на събранията, които проведохме по време на пандемия, няма как да получиш добър резултат. Липсата на позиции по изключително важни вътрешно и външнополитически въпроси, декларативната опозиционност без реални действия, войната срещу всяка една ключова фигура в партията ни отреди трето място на парламентарните избори.

Загубихме изборите катастрофално, БСП е в най-ниската си точка на подкрепа! Българската левица е в опасност! Всичко това е резултат от изключително непродуктивната политика, водена и налагана от нейното ръководство и председателя Корнелия Нинова. И въпреки това слабите резултати бяха посрещнати с половинчато поемане на политическа отговорност – ръководството на социалистите подаде оставка, но председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че остава на поста си.

В името на оцеляването на Българската социалистическа партия, на социалната справедливост, на лявата идея, призоваваме председателя на партията Корнелия Нинова да постъпи достойно, да поеме отговорност за действията си като подаде оставка и партийното й положение да бъде разгледано от НС на БСП! Освен това призоваваме за незабавно свикване на присъствено заседание на Националния съвет на БСП и свикване на заседание на 50-я Конгрес на партията!

Госпожо Нинова, не хвърляйте партията по пътя на СДС!“