Кой донесе голямата победа на ГЕРБ – СДС? Отговорът – ромите!

Кой донесе голямата победа на ГЕРБ – СДС? Отговорът – ромите!

Коалицията ГЕРБ – СДС в пернишко била големият победител на този парламентарен вот. От централата побързаха да се похвалят, че са получили най-високия изборен резултат от 36,74 процента, в сравнение с останалите региони на страната. Не оспорваме цифрите. Дали обаче те са повод наистина за гордост, ако погледнем какво се крие зад тях? Тъй като докато не се сформира нов кабинет, те са все още управляващи, резонно е от ГЕРБ да получат гласовете на работещите в държавните структури и техните поделения в региона и на членовете на техните семейства. Но ако погледнем в протоколите на някои секции, лъсва една прелюбопитна картина. В 72-ра секция например гласът си за ГЕРБ са дали 60,57 процента от избирателите, БСП е взела 12,20 процента, а „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – 11,55%. Във въпросната секция гласуват избиратели предимно от ромски произход в кварталите Караманица, Железни заводи, Куциян.

Това буквално подпали социалните мрежи и във фейсбук заваляха гневни коментари. Вихрен Матев написа на стената си във фейсбук: „Оказва се, че в Перник се намират едни от най-правоверните гербаджии. Съдейки по резултатите от изборите – мислещите хора в нашия град са с една трета по-малко от средно статистическия брой за България. Заслужаваме си подигравките! Ако все още се чудите защо името на града ни се епревърнало в нарицателно“ , казва Матев и посочва резултатите именно от въпросната секция. И това не е единственият коментар в социалната мрежа. Такива има десетки.

Тъжното е, че ние не сме прецедент в България. Аналогична е картината и в столицата, както и в други големи градове на страната, където ГЕРБ печели в квартали с предимно ромско население. И за да не сме голословни, ето и примери. В 50-та секция в Пловдив, разположена в печално известния квартал „Столипиново“, партията на Бойко Борисов печели 63,11 процента от гласовете на избирателите, ДПС – 21,72%, БСП – 4,92%, а „Има такъв народ“ – едва 1,23 процента. „Ето ги парите от шкафчетата“, е категоричен нашият съгражданин Вихрен Матев. Журналистът Мартин Карбовски алармира за аналогична картина в столицата. Там ГЕРБ печели вота единствено в 25-ти многомандатен район, в който се намира квартал Факултета. „Проверка в сайта на ЦИК на резултатите от секциите в ромския квартал показа, че избирателите там са осигурили на Бойко Борисов 857 гласа. Далеч след това остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 253 гласа, както и БСП с 247 гласа. В кв.“Факултета“ само 13 човека са гласували за ДПС“, пояснява Карбовски.

Срамният алъш-вериш с гласовете на избирателите не е от вчера. И в страната, и в Пернишко. Нека си припомним изтеклия в публичното пространство запис, при едни други избори, в които една бивша пернишка  кметица заявява, че ще си купят вота. Е, това обяснява случилото се и при сегашните избори. Голямо купуване е паднало. Тъжното и срамното днес е това, че някои пернишки избиратели сякаш забравиха водната криза, случила се именно при управлението на ГЕРБ, когато и кмет, и ВрИД кмет, и областен управител, че и шефът на водоснабдителното дружество бяха именно от въпросната политическа сила. То вярно, че в политиката морал няма, ама чак пък толкова парица да е царица не бива. Защото губят почтените люде!