Инж. Любомир Спасов, директор на ТЕЦ Бобов дол: Гордея се с екологичната стъпка на “Топлофикация Перник” и съм оптимист за бъдещето на ТЕЦ Бобов дол

Инж. Любомир Спасов, директор на ТЕЦ Бобов дол: Гордея се с екологичната стъпка на “Топлофикация Перник” и съм оптимист за бъдещето на ТЕЦ Бобов дол

„Газовата инсталация в „Топлофикация Перник” е на път да бъде завършена. Това е първата огромна стъпка към това „Топлофикация Перник” да произвежда топлоенергия по един по- чист начин. Горд съм, че бях част от екипа, който направи тази стъпка. Новият изпълнителен директор на „Топлофикация Перник“ е поел ангажимент да ме покани, когато инсталацията заработи и на мен ми се иска да заведа хора от Бобов дол, Големо село и работещи в централата. Нека хората видят с очите си, че това е посоката, в която аз като директор работя от години. Нека видят и резултата. Няма нужда да вярват на думите ми – нека видят делата ми преди ТЕЦ Бобов дол.“ Това заяви изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов, на въпроса- наистина ли ТЕЦ Бобов дол може да стане зелено производство.

Намеренията на централата да изпълнят ангажиментите по зелената сделка и да постигнат екологично производство са подлагани под съмнение от иначе скучаещи активисти.  Според ТЕЦ Бобов дол планът за зелена трансформация е вече начертан, но до постигането трябва време и търпение. Според инж. Любомир Спасов подкрепата на работещите в ТЕЦ-а и вярата, че това огромно предприятие има бъдеще е най-важния белег, че нещата могат да се случат. Той е категоричен, че е много важна  подкрепата на хората от съседните населени места около ТЕЦ Бобов дол. „Нека не се поддават на внушения. Битката е много тежка, работата е 24 часа в денонощието, отговорността е не само към няколко хиляди служители и техните семейства, но и пред целия регион. Аз съм оптимист за бъдещето на централата“, убеден е инж. Любомир Спасов.

ТЕЦ Бобов дол е енергийно предприятие, което е важно както за региона, така и за енергийния баланс на страната. Създадено преди около половин век, предприятието осигурява поминък на хиляди семейства. След затварянето на мината в Бобов дол,  алтернатива за заетите там миньори така и не бе намерена. От бъдещето на ТЕЦ-а зависи икономическото оцеляване на целия регион.  Намерението за постигане на зелено производство дава надежда за запазване на още една перла в енергийното портфолио на България.