Ясни четиримата депутати, ниска избирателна активност в Пернишка област
Cropped image of businessman inserting ballot in box on desk against black background

Ясни четиримата депутати, ниска избирателна активност в Пернишка област

С 52.71% избирателна активност е приключил изборният ден в област Перник. Това съобщиха от Областна администрация – Перник. Гласували са 57 465 избиратели. Припомняме, че на предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г. избирателната активност към 20 в 14 МИР-Перник е била 56.26%. През 2014 г. към 19 часа тя е била 49.38%, докато на тези през 2013 г. към 21 ч. е била 55.51%.

Ясно е вече и кои четири партии и коалиции ще получат депутатско място в новото 45-то Народно събрание на база получени гласове в Перник. Първенци са коалиция ГЕРБ – СДС. За тях вота си са дали 20 382 от имащите право на глас. Така с 36,74 процента партията на Бойко Борисов в Пернишка област постигна най-висок изборен резултат в страната. Очаквано втора в изборния маратон е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която получи 17,48 процента на база гласували за нея 9627 избиратели. „БСП за България“ е едва трета с 9421 гласа, което е 16,98 процента. На четвърто място се класира коалиция „Демократична България“ с 6 процента. Тя спечели доверието на 3 328 от гласовете на имащите право на вот в региона. Заради високият изборен резултат е напълно възможно коалицията ГЕРБ – СДС да получи два мандата и конфигурацията на местата в парламента за пернишките депутати да е 2:1:1. Но на фона на слабия резултат на партията на Бойко Борисов страната – 26,14 процента при малко над 98 процента обработени в ЦИК протоколи, което драстично намалява депутатските банки за ГЕРБ, е напълно възможно и да бъде жертван един от мандатите на партията и да се стигне до конфигурацията 1:1:1:1, което е в полза на „Движение България“, чието положение в Перник засега е висящо.

Засега обаче най-вероятно е за станем свидетели на първия вариант. Така ГЕРБ –СДС вкарва в парламента Кирил Ананиев и Десислава Ахладова, Галя Бърдарска ще представлява от името на пернишките избиратели „Има такъв народ“ и Стоян Мирчев ще е лицето на БСП за България в бъдещия парламент. Зорница Стратиева от Движение България също има макар и малък шанс да стане депутат, но само ако се стигне до конфигурация 1:1:1:1, което е почти невъзможно.