Регионалната библиотека в Перник отбеляза Международния ден на детската книга- 2-ри април
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Регионалната библиотека в Перник отбеляза Международния ден на детската книга- 2-ри април

Детският отдел на Регионална библиотека „Св. Минков” в Перник направи презентация за днешния Международен ден на детската книга- 2-ри април. Презентацията може да се види на сайта на библиотеката

Празникът на детската книга се отбелязва на 2-ри април, когато е роден един от най- известните детски писатели- Ханс Кристиан Андерсен. 200 години по- късно неговите приказки се четат с интерес от малки и големи. Приказките на Андерсен разкриват с изключително майсторство човешките слабости и добродетели, а по думите на писателя: „Няма по- хубави приказки от тия, които създава самият живот”.

През 1967 г. 2-ри април е обявен за Международен ден на детската книга. Инициативата е на Международния съвет за детската книга – неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 г. в Цюрих. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като тя предлага и темата. Канят се местен популярен автор да напише послание към  децата от целия свят и илюстратор, който да създаде плакат.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.

Популярният автор, който трябва да направи послание към децата, е американската поетеса от кубински произход Маргарита Енгъл. Избраният илюстратор е Роджър Мело.

Учредено е отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.