„Топлофикация Перник” получи разрешение от Община Перник за изграждането на когенераторите на газ

„Топлофикация Перник” получи разрешение от Община Перник за изграждането на когенераторите на газ

 „Топлофикация Перник” получи разрешение от Община Перник за изграждането и монтажа на когенераторите, които ще използват като основно гориво природен газ. Това информира изпълнителният директор на дружеството Ясен Кацаров. В срок от две седмици това решение ще влезе в сила.

 „След това ни предстои избор на фирма строител. Ние вече сме подготвили документацията за стартирането на тази процедура и сме наели и външен експерт, който да ни консултира при избора на фирмата. Процедурата се обявява на платформата на Агенцията за обществени поръчки и 20 дни се събират оферти от фирми. След това има срок за обжалване на решението за избора на фирмата”, поясни Ясен Кацаров.

На въпроса- как вижда във времето да стартира реализирането на този мащабен проект, директорът на „Топлофикация Перник” поясни: ” Имаме осигурено финансиране за реализирането на проекта. С оглед на задължителните по закон процедури, през които трябва да минем, най-реалистично е да стартираме през септември, а оптимистичният вариант е да започнем през август. Ще искаме от строителите да работят на две смени, когато е възможно и където е възможно. Идеята ни е  до есента да се изгради новият цех, така че  да може и зимата да се работи вътре”.

Както вече Днес и утре информира, приоритетно когенераторите  ще работят в периода  от май до октомври. С реализирането на този проект ще се намалят  използваните от ТЕЦ”Република”  въглища за една календарна година с до 330 000 тона. Ще се гарантира пълно отсъствие на замърсители в продукта от горенето. Ще се намалят генерираните количества отпадъчни пепел, сгурия и гипс с около 150 000 тона. Ще се гарантира намаляване на емитираните замърсители от изгаряне на въглища: прах , серни оксиди , азотни оксиди, въглероден оксид . И  не на последно място, пускането на тези когенератори в експлоатация  ще допринесе за значителното подобрение на качеството на атмосферния въздух в региона на град Перник.