Започна обновяването на Мемориала

Започна обновяването на Мемориала

Започна ремонт на Мемориала, посветен на миньорския труд в Перник. Работници вече махат мазилката по фасадата, на която  отново ще бъдат поставени черни мраморни плочи – така както беше преди да бъде разграбен от вандали.

От общинската администрация поясниха, че целта е да бъде възстановен автентичния вид на съоръжението. Вътрешната част на мемориала ще бъде почистен и отворен за посещения. Очаква се комплекса да стане пространство за културни събития и посещения на жители и гости на града.

Припомняме, че още преди година ръководството на община Перник заяви ,че обмисля обновяване на мемориалния комплекс на миньорския труд в центъра на града и превръщането му в културен център, съобщиха от институцията.

Мемориалът е изграден на централния площад „Кракра“. Черният мрамор, външното оформление и вътрешното пространство на комплекса пресъздават тектониката на въглищните пластове и условията на труд под земята.

Във вътрешното пространство са разположени девет скулптурни композиции с общо тегло 30 тона. Скулптурите показват сцени от работата на миньорите.

Изграждането на Мемориалния комплекс на миньорския труд започва през септември 1979г. Завършен е и е открит на 18 юни 1982г по повод 100-годишнината от рождението на Георги Димитров. Зад проекта стои творчески колектив в състав: Скулптор – проф. Секул Крумов Архитекти: проф. Иван Татаров, доц. Тотю Тотев, Танко Серафимов, Иван Николов; Инженери: Т. Малеев, Б. Димитров, Е. Георгиев, Е. Пеев, П. Бръчков, А. Дурчев и С. Стойчев.Мемориалният комплекс е открит на 18 юни 1982г.

В началото на 90-те години на ХХ век мемориалът е затворен. През 2008г. започват опити за съживяването му, като общинската управа насочва усилията си към превръщането на уникалния архитектурен паметник в притегателно място за културни прояви. Тук са провеждани литературнни вечери, концерти, изложби и други камерни културни прояви.

Вече са водени разговори с експерти относно обновяване на композицията и възможностите й за превръщане в туристическа и културна забележителност, казаха от общината.