Талантлив актьор от Перник с номинация за наградата Полет в изкуството

Талантлив актьор от Перник с номинация за наградата Полет в изкуството

25-годишният талантлив актьор от Перник-Александър Тонев е номиниран за Наградата Полет в Изкуството „Стоян Камбарев 2021“.

На 22-ри април в JOY Station, предстои 12-тата Годишна Официална Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“.
Талантът на младия актьор Александър Тонев е впечатляващ, но върви ръка за ръка с тоталното му и безкомпромисно отдаване на професията. Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в „Черна Дупка“ на Горан Стефановски, а в последствие на Никола в „Синът“ в Народния Театър „Иван Вазов“, княз Мишкин в „Идиот“ в Сфумато, Трепльов в „Чайка“ и Санчо Панса в „Дон Кихот“ в Пазарджишкия театър. Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов, както и в няколко късометражни филма.
„Изкуството за мен? Може би е нещо като път или изваждане на човека от обикновеното му ежедневно живеене и възприемане на света. Една атака срещу навиците, които притъпяват нашите сетива, атака срещу механичното жевеене. Опит да прогледнем отново за чудото на живота. Театърът ни помага да се вгледаме в човека, ангажира ни с цялата истина за нас самите, с онова, което сме забравили или неподозирали, че има“, споделя Александър.

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник, където завършва основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, след което една година е студент „Книга и печатна графика“ в Национална Художествена Академия
Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да последва интуицията си, явявайки се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев. Именно така попада в един клас с родната сензацията в Холивуд – номинираната за Оскар Мария Бакалова, с която учи и си партнира четири години и репетира текстове като „Процесът“ по Кафка, „Моцарт и Салиери“ на Пушкин и др. Най-важна за Александър в театралната академията си остава работата върху „Черна Дупка“ на Горан Стефановски.
Заради магнетичното му излъчване и безспорен талант още като студент се случват и първите му опити на професионална сцена в Театър „София“, Театрална Работилница Сфумато, ДКТ „Константин Величков“, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов“. От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър „Константин Величков“ (Пазарджик). Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.
Освен Александър, номинации имат още няколко млади творци. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.