Прокуратурата се самосезира за случая с убития вълк

Прокуратурата се самосезира за случая с убития вълк

След като гръмна скандалът с ловеца, който обиколи Перник с вързан на капака на колата си мъртъв вълк, институциите се самосезираха. Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу перничанина.

Случката стана преди дни, когато пред магазин в града спира джип с пернишка регистрация, а предната му броня представлявала зловеща гледка –  на нея бил вързан прострелян вълк с отворена уста. Случайни посетители на магазина били потресени, а на гледката станали свидетели и деца, които били потресени и уплашени от видяното. Граждани дори повикали полиция. Кошмарната снимка пък бързо обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от гневни постове.

Оказа се, че мъжът е ловец и е имал разрешително за индивидуален улов. Джипът с трупа на вълк е бил паркиран пред магазина, а обяснението на ловеца е, че търсел препаратор за животното. Трупът обаче миришел и ловецът решил вместо в багажника, да го постави на капака на колата си.

Според Кристиян Георгиев от „Инициатива за чиста среда“ в Перник, който е бил свидетел на ужасяващата гледка, подал сигнал и на тел.112 и е автор на клипчето, на което се вижда как въпросният ловец се движи с джипа си из града, въпреки че е имал разрешително за отстрела на хищника, авджията е постъпил неморално, разкарвайки убитото животно на капака на джипа си и из целия град. Според Кристиян единственият закон, по който може да се тълкува постъпката му като престъпление е по Закона за опазване на лова и дивеча, чл. 64, който забранява публичното показване на умъртвен дивеч, като наказанието за това е глоба от 200 до 1000лв. Административен акт трябва да наложи Изпълнителна агенция по горите.

От неправителствена организация съобщиха, че шокът е бил голям от гледката и с последствия, особено за децата видели мъртвото животно. Има родители, които след този случай са закарали децата си на психолог. Според организацията поведението на ловеца е неоправдано дори и с оправданието, че се търси препаратор, тъй като такъв не продават в големите търговски магазини. Според доброволците ловецът е и нарушител на движението по пътищата, защото създава предпоставки за инциденти у другите шофьори, виждайки подобна гледка.

От Община Перник в лицето на секретаря Мартин Жрябинков застанаха твърдо зад доброволците и интереса на перничани по случая. Жлябинков изрази надежда, съгласно закона и движението по пътищата ловецът да си понесе последствията от  постъпката.

„Нашата политика, нашето верую в Община Перник е хуманното отношение към животните и се надяваме повече такива случаи да не се случват на територията на нашия град и да не се налага да ги коментираме“, каза Жлябинков .