Архивите говорят: Ракията в Пернишко за здраве и наздраве!

Архивите говорят: Ракията в Пернишко за здраве и наздраве!

В региона на Пернишко традиционната алкохолна напитка е произвеждана от плодове, свидетелстват документи във фондовете на Държавен архив – Перник. Опитните майстори-казанджии, „виртуози” в занаята са на мнение, че добрата ракия се получава от добър материал. Технологията на приготвяне е проста, но си има своите тънкости. Материалът или суровината за приготвяне са ферментирали плодове – предимно джанки или сливи, но често и всичко друго налично. Огнената напитка за ценители трябва да е приятна и ароматна, без кисел или горчив привкус, като последният се получава от по-продължителното престояване на джибрите от костилкови плодове. Процесът на дестилация се нарича варене. Преди да стартира се отстраняват костилките от костилкови плодове, за да се избегне горчивия вкус, но местните хора са на мнение, че това са подробности. Количеството е по-важно от качеството, а градусът – определящ.

Контролът по отношение на варенето на спиртни напитки е осъществяван от общинските управления и в началото на миналия век. Изискването за деклариране на наличните количества ракия от всички производители, кръчмари и търговци се среща в преписки на Селския общински народен съвет – с. Белово (Земен) в периода 1917-1919 г. От третото десетилетие на века са запазени и протоколни решения на Радомирско градско общинско управление за назначаване на комисии за измерване на материали (суровини), както и определяне на мерки за производство на ракия и одобряване на тръжна цена за продажба на сливова ракия. Заповедна книга на същата община от този период определя параметрите при измерване и изваряване на ракиите. В сведения на Околийското управление на МВР – Брезник има данни за кръчмите, внесеното вино и ракия в периода 1944-1947 г.

Използването на ракията като лек се среща в записките на местни краеведи в описанията на народната медицина. Домашно приготвените илачи с настойки и тинктури от билки са използвани при лечение на настинки и за разтривки на тялото. За вътрешна или външна дезинфекция спиртното питие е традиционно, характерно за географските ширини и за използването му свидетелстват документи във фондовете на Държавен архив – Перник.