Конските кушии в Пернишко на Тодоровден въпреки пандемията

Конските кушии в Пернишко на Тодоровден въпреки пандемията

Пернишките села отпразнуваха Тодоровден с конски кушии, въпреки локдауна.Конски състезания със стотици присъстващи имаше в селата Дивотино и Драгичево, както и в квартал Бела вода. Въпреки пандемията в Пернишко кушиите не бяха спрени от местната власт.

Коне и жокеи от цялата страна направиха невероятно шоу в Дивотино. Надбягванията се състояха в местността „Поляна“, а в местността „Прогон“ имаше надтегляне. Кушиите бяха с чистокръвни, полукръвни коне, каруци и магарета. За първи път имаше и надбягвания с понита. Надтеглянията бяха в лека и тежка категория, като конете теглеха огромни бетонни пилони. Заради празника селото бе задръстено от автомобили и хора. Полиция регулираше движението и паркирането. Стюарди със светлоотразителни жилетки следяха за спазване на противоепидемичните мерки,

В село Драгичево беше извършен празничен водосвет, а кмета Виктор Викторов поздрави съселяните си с празника. Ездачи се събраха на площада и захраниха конете, а след това започнаха и кушиите в местността „Старо село“.

Кметът Викторов връчи купи, грамоти и парични награди на участниците.