Удължават срока за изготвяне на технически паспорти на сградите до 2024 година

Удължават срока за изготвяне на технически паспорти на сградите до 2024 година

В последния момент, 44-то Народно събрание у нас гласува задължителна паспортизация на сградите до края на 2022 г.  Това определено събуди много недоволство сред хората и с основание, при положение, че страната цяла година се бори с пандемия и не малко хора загубиха работата и бизнеса си.  Реакция имаше и от опозицията на парламента. Затова управляващите се принудиха също да реагират.

 „В момента държавата и гражданите се намират в сложна ситуация, породена от пандемията COVID -19.  Затова предвиждаме срокът за изготвяне на технически паспорти на сградите да бъде удължен с две години – до края на 2024 г. С оглед сложната ситуация предвиждаме да подпомогнем населението през общините. Това заяви по БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Предвижда се също и създаване на специален фонд, финансиран със средства от държавния бюджет, който да подпомогне процеса на паспортизация на сградите.

Kандидатстването за отпускане на средства от него ще става през общините.

Изготвянето на технически паспорт за всяка една сграда е регламентирано в Наредба 5 от 2006 г., като първоначалният срок е бил 2011 г. Срокът е удължаван четири пъти, напомни министър Аврамова.