„Топлофикация Перник” си осигурява млади кадри посредством дуалното обучение

„Топлофикация Перник” си осигурява млади кадри посредством дуалното обучение

 Шест ученици, от 11-ти клас, специалност „Енергетика”, в  ТПГ”Мария Кюри” провеждат практиката си в „Топлофикация Перник”. Те се обучават в ТЕЦ”Република” два дни в седмицата от 8.00ч до 16.00ч.

„Прави впечатление, че учениците имат теоретическа подготовка, знаят много нещта, но практиката определено им липсва. От две-три показвания на апаратурата и съоръженията за измерване и демонстрация с тях, те придобиха малко опит и вече знаят не малко неща”, поясни Петър Спасов, който е наставник на учениците. Той е техник в „Топлофикация Перник”, завършил е Техникума по електротехника в Радомир. Целият му трудов стаж – над 40 години,  е преминал в ТЕЦ”Република”. Според него, радващото е, че над 50% от учениците, които се обучават в централата,  проявяват интерес към работата. „Мога да кажа, че  поне 3 от момчетата напредват много бързо, за което съм много доволен. Има потенциал у тях. За мен е радващо, че те не казват- не мога и не искам. Имало  е случаи в края на работното време да дойдат при мен и да искат да им възложа някаква работа. Може би са мотивирани от това, че за времето, през което провеждат при нас практиката,  им се заплаща. А може би, защото на някои от тях родителите им са работили при нас и семейната среда със сигурност създава условия за приемственост.  Има ли сме и други стажанти, които са гледали само как да им мине времето. Вече два-три месеца са на практика при нас учениците от „Мария Кюри” и затова време напреднаха много. До 6 юли, когато ще им свърши практиката, мисля, че тези ученици ще придобият не малко опит, който ще им помогне по-лесно да се адаптират, когато решат да дойдат при нас на работа”, поясни Спасов.

На въпроса- ако изявят желание някои от тези ученици да започнат работа в „Топлофикация Перник”, ще бъдат ли назначени, изпълнителният директор на дружеството Ясен Кацаров заяви:”Стига да изявят желание, ще ги назначим на работа веднага. Имаме нужда от подготвени кадри. Затова нашето дружество от миналата година реши да се включим в дуалната форма на обучение. Това е начин да си осигурим кадри. Затова сме подписали договор с ТПГ”Мария Кюри” и за следващия випуск на гимназията от тази паралелка. На практика, при нас се обучават учениците от половината паралелка по тази специалност. Останалата част провеждат практиката си в ЧЕЗ и „Стомана Индъстри”. Имаме много добри партньорски взаимоотношения с ръководството на ТПГ”Мария Кюри”, получаваме пълно разбиране и се стремим да помогнем, с каквото можем на гимназията”.