Значително увеличение на болните с COVID 19 установи РЗИ

Значително увеличение на болните с COVID 19 установи РЗИ

Чувствително увеличение на заболелите от заразни заболявания в региона, установи Регионалната здравна инспекция през изминалата седмица. Регистрираните болни през седмицата са 353, при 207 за предходната.

Увеличили са се чувствително и заразените с коронавирус през този период. Констатираните заболели са 346, при 282 за предходната седмица, което е с 64 болни повече. Заболелите са от всички общини в областта.

Над два пъти са нараснали и заболелите от варицела. През седмицата са констатирани 7 болни, при 3 за предходната. . Заболелите са от: Перник , Радомир и  Батановци. Засегнати колективите на две детски градини- ДГ „Слънце“ в Радомир и ДГ „Родолюбче“  Перник.  Децата се лекуват амбулаторно от личните си лекари.  От РЗИ уверяват, че за всички случаи на заболели от варицела са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

Леко увеличение има и при болните от остри респираторни заболявания. През периода са установени 45 заболели.  Заболеваемостта през периода е 62,28 %oo, при средна за страната 61,35 %oo към 15.03.2021 г.

Направени са  87 антигенни теста за COVID – 19 и 22 бързи теста за антитела.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 196 проверки. От тях 46 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене. 63 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 2 от проверките са по жалби и сигнали на граждани.

В резултат на извършения контрол, през седмицата здравните инспектори са издали 730 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през миналата седмица РЗИ продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 96 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.