Забрани за палене на гуми и пластмаса днес, на Сирни Заговезни

Забрани за палене на гуми и пластмаса днес, на Сирни Заговезни

Кметът на Перник Станислав Владимиров издаде заповед във връзка с днешния празник Сирни Заговезни, наречен още Прошка. Обичаят е свързан с паленето на огън и въртене на огнени кълба. Често обаче се случва огньовете да бъдат запалвани с вредни вещества,  гуми и пластмаса, което води до сериозно замърсяване на въздуха и щети върху природата.

В тази връзка от Община Перник издадоха заповед, с която се забранява паленето на автомобилни гуми и пластмаса и използването на запалителни течности за разпалване и поддържане на огньовете. Забранява се паленето на огньове на общински тревни площи и в близост до сгради. Огньовете трябва да се контролират и да бъдат загасени до 21:00ч.

В случай на констатирани нарушения на Заповедтта, нарушителите ще бъдат глобявани, а ако са непълнолетни и малоретни – глоба ще отнесат техните родители.

Общинският инспекторат ще следи за нарушения и ще приема сигнали от граждани за нарушения на два телефона: 076 684 212 и 0887803686.

В деня на Сирни Заговезни е забранено и струпването на автомобилни гуми по тревни площи и площадки с цел да бъдат запалени впоследствие. Инспекторатът ще следи и приема сигнали и за подобни случаи, а от общинското предприятие „Флор“ своевременно ще разчиства образуваните нерегламентирани сметища.