Изложба на дървопластика в пернишкия Подземен минен музей

Изложба на дървопластика в пернишкия Подземен минен музей

Изложба на дървопластика, наречена „Живот – галерия – живот” ще бъде открита днес от 16 часа в Подземния минен музей.

Творческата инициатива е на художника Боян Александров и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. В изложбата са представени интериорни релефи и дървопластики, както и фоторепродукции на екстериорни скулптури от дърво. Те ще бъдат експонирани до края на март, буквално под града, в бившите минни галерии, които днес са културен обект на Регионален исторически музей – Перник.

По време на инициативата подземните минни галерии (определен участък) ще са едновременно и музей на рудничарите и арт галерия за съвременно изкуство. Произведенията ще са експонирани в хармония със средата, така че да допълват възприятията на посетителите, били те гости на музея или на изложбата.

Изложбата е част от проекта „Живот – галерия – живот”, който се финансира по програма „Творчески инициативи” към Национален фонд „Култура” https://ncf.bg/.

Основното мото на изложбата е „За кръговрата на дървото”, или как едно отсечено дърво се претворява в произведение на изкуството и придобива втори живот, а когато то стане и част от нечий дом – го обновява за нов живот. Посредник между двете се явява галерията. В този проект галериите са две, съчетани в едно – минна галерия и художествена.

Боян Александров е художник на свободна практика, както и преподавател по дърворезба, рисуване и приложни изкуства. Член е на Съюза на българските художници и е участвал в разнообразни изложби, симпозиуми, уъркшопи по класически и съвременни форми в изкуството (скулптура, живопис, дърворезба, дървопластика, фотография, ленд-арт, пясъчна анимация, интерактивни изложби).