Перник–домакин на Международен турнир по ускорен шах

Перник–домакин на Международен турнир по ускорен шах

Първото издание на Международния турнир по ускорен шах се провежда в Перник.

“Перник се слави с големи имена в шахмата и има изградени традиции в този спорт. За нас е чест да сме домакини на събитие от подобна величина и ще работим за неговото надграждане и утвърждаване”, каза при откриването на турнира кметът Владимиров.   

По покана на кмета Станислав Владимиров гост на събитието бе министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обеща, че ще срещне победителите от турнира лично с премиера Бойко Борисов.

Събитието се провежда със съдействието на Община Перник и народните представители Васил Антонов и Любомир Бонев.

Участие в турнира, който продължава два дни, вземат 120 шахматисти, сред които четирима гросмайстори и трима международни майстори. Състезатели, представляващи 6 федерации, ще взеха участие в надпреварата. Най-малкият участник е роден през 2015 година, а най-възрастният – през 1925 година.

Сред имената на шахматистите се открояват  Кирил Георгиев – неколкократен шампион на България, понастоящем играещ за Северна Македония,  Радослав Димитров и настоящият шампион на България Мартин Петров. На турнира в Перник участва и една от легендите на българския шахмат – гросмайстор Евгени Ерменков, както и гросмайстор Владимир Димитров. Участие взе и изгряващата звезда на българския шахмат Нургюл Салимова, която кметът Владимиров прие в кабинета си ден преди старта на турнира. Нургюл е гросмайстор за жени, европейска шампионка за момичета до 8 г. и световна шампионка девойки 12 г. В момента заема 2-ро място в световната ранглиста на ФИДЕ за девойки до 18 години. Тя бе придружена от треньора си и Васил Антонов – председател на сдружение БФШ 1928.