Остра реакция в защита на ансамбъл „Граово“

Остра реакция в защита на ансамбъл „Граово“

Пернишките управници отнеха залата за репетиции на фолклорен ансамбъл „Граово“ в 11-то училище, след като за трети път, въпреки прегласуването,  минипарламентаристите не успяха да съберат нужните 25 гласа, за да има възможност фолклорната формация да да продължи репетициите си в залата.

По този повод и ответната реакция не закъсня. Социалната мрежа буквално пламна от постове в защита на ансамбъла. Ето какво се казва в един от тях:

„Здравейте  приятели и поддръжници на Фолклорен ансамбъл „Граово” гр. Перник. Казвам се Александър Нецов и от 1984 год. съм хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла.

През последните дни се разпалва все повече дискусията по решението на Общински съвет Перник, засягащо  ансамбъл „ Граово”. Много хора застават на наша страна в правото ни на съществуване и изказват мнението си свободно, дават оценка на случващото се.  Всички, които милеят за съхранението  на българския  дух и култура, празници и традиции, сме разочаровани  и потресени от решение, пречещо на повече от 200 любители малки, средни и големи, отдали се на магията на българския фолклор, да  водят нормален репетиционен процес в зала, отдадена повече от 15 години от  Общински съвет Перник за безвъзмездно ползване. Искам да изкажа  моята позиция и истина за създалата се ситуация, за да сме коректни и честни, нещо в което възпитавам децата в нашите репетиции повече от 35 години.

Историята на нашия ансамбъл е дълга и е изпъстрена с много възходи и падения през годините. Ще започна  от 2001 г., когато отново беше поставено на карта съществуването ни. Държавната фирма „Стомана”, под чиято юрисдикция бяхме от създаването на ансамбъла, се преобразува в частна фирма и новите собственици се отказаха от нас. Тогава ръка ни подаде  кметът на кметство „Изток” г-жа Р. Янакиева / светла и памет/, както и община Перник и заедно успяхме да запазим  и доразвием дейността. Проблем се оказа именно базата за репетиции. С много перипетии и лутане от училище в училище през 2005 г. от един изоставен  и занемарен ученически стол в 11 ОУ”Елин Пелин”, с помощта на община Перник и на родителите на нашите деца, създадохме уютна репетиционна зала, в която работехме след приключване на учебните занятия  и в пълен синхрон с директора на училището г-жа Плякова  и учителите. Изборът ни на ново помещение за репетиционна зала преди време съвсем не беше случаен. Преценихме, че репетициите се провеждат за удобство най-вече на самите деца и техните родители и не сбъркахме. Около 90 процента от участниците във всичките формации на ансамбъла са настоящи и бивши ученици на  същото училище.     За родителите беше много удобно веднага след учебните занятия малките деца да остават направо на нашите репетиции, а след приключването им да ги  отведат спокойни  по домовете си.  През цялото това време и до сега имахме пълната подкрепа на действащите  кметовете и общински съветници, които през годините бяха от различни политически партии, но винаги почти единодушно решаваха Фолклорен ансамбъл „ Граово” да продължава дейността си и да ползва безвъзмездно тази зала. През септември 2020 г. изтече последния договор  и отново започнахме консултации със всички за продължаването му. Отново срещнахме съдействието  и разбирането на всички основни политически партии в лицето на г-н Емил Костадинов –областен управител и областен координатор на ГЕРБ, Стефан Кръстев – зам.кмет на общината и общински председател на БСП, г-н Димитър Колев председател общинския съвет и областен  лидер на ВМРО, г-н Петър Първанов  областен председател на  АБВ.     

Получихме подкрепа и от сегашния кмет на община Перник г-н Владимиров. От негово име  е и самото предложение  към Общински съвет Перник за продължаване на договора за безвъзмездно ползване на залата за още три години.

 Въпреки подкрепата на 23  общински съветници, не получихме  доверието на трима /имената им повечето вече знаете/, които са против продължаването на дейността ни в залата и при отсъствието на няколко общински съветници от заседанието, не успя да се съберат необходимите 25  гласа за подновяване договора за ползване на залата.

Тук искам да подчертая факта ,че всичките формации на ансамбъла провеждат репетициите си 5 дни в седмицата, след учебно време и намирането на компромисен вариант е невъзможен в други помещения на кметство „ Изток”, поради заетостта им от други подобни на нас колективи.

Това са фактите и нашата истина по създалата се ситуация и няма да сме честни, ако не я споделя с вас. Всеки един от вас преценява кой крив, кой прав, но силно се надявам и нашата истина  да бъде чута .

Всички сме притеснени за бъдещето на Ансамбъла и съм благодарен на 23-та общински съветници, дали подкрепата си за нас. Силно се надявам, че и от неприсъствалите на това заседание  съветници  ще получим същата подкрепа, за да може Фолклорен ансамбъл „Граово” да продължи своята дейност  и да радва перничани със своите изяви. Достойно и гордо да представя града ни на  фолклорни фестивали   в страната и  чужбина, както сме го правили винаги през 68 годишната ни история !!!“

В социалната мрежа Моника Симеонова също изрази недоволството си и мнението относно решението на съветниците. Според нея точно „така се заличава идентичността на един народ“.

„Адмирации, господа управници! Моля, да излезте с имената и лицата си пред цялата пернишка общественост и да кажете „Аз съм неспособен да предложа на пернишките деца възможност за развитие и не виждам смисъл да се възпитава у тях любов и уважение към родния фолклор и култура“.

Много е тъжно, господа управници !!! Без капка мисловна дейност, унищожавате един ансамбъл, граден в продължение на 70 години!!! В този ансамбъл са показвали своите майсторски изпълнения няколко поколения перничани, показвали са любовта си към това което правят на стотици международни сцени“ се казва в поста на пише Моника.