Увеличили са се болните от COVID и заразни болести, установи РЗИ-Перник

Увеличили са се болните от COVID и заразни болести, установи РЗИ-Перник

Чувствително увеличение на заболелите от заразни заболявания в региона, установи Регионалната здравна инспекция през изминалата седмица. Регистрираните болни са 207, при 164 за предходната седмица, което е с 43-ма повече.

Увеличили са се и заразените с коронавирус през този период. Констатираните заболели са 190, при 153 за предходната седмица, което е с 37 болни повече. Заболелите са от всички общини в областта.

През седмицата е нараснал и броят на заболелите от варицела. Регистрираните болни през миналата седмица са 14, при 9 за предходната. Заболелите са от: Перник,  Радомир и Батановци. Засегнати са три детски градини: ДГ „Слънце“ Радомир,  ДГ „Миньорче“ в Перник и ДГ „В. Терешкова“ в Батановци. Освен тях болни с варицела има и в три училища: НУ „Арх. Зиновий“ в Радомир, XVІ-то ОУ и V – то СУ в  Перник. Наред с тях са регистрирани и 3-ма болни в икономически активна възраст. Всички се лекуват  амбулаторно от личните си лекари.

Добрата новина е, че има намаление при болните от остри респираторни заболявания и грип през миналата седмица. Констатираните болни са 40, при 47 за предходната седмица.

През седмицата е установен и 1 болен от скарлатина от Перник. Той се лекува амбулаторно от личният си лекар.

След като повече от две седмици в региона нямаше болни от чревни инфекции, миналата седмица са регистрирани 2 болни от ентероколит. Заболелите са дете

 от Перник и мъж от Брезник. Те са хоспитализирани в СБАЛИПБ –София.

От РЗИ уверяват, че за всички констатирани случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През изминалата седмица са направени 12 антигенни теста за COVID – 19 и 14 бързи теста за антитела.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 302 проверки. От тях 97 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене. 103 проверки са извършени  във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 5 от проверките са по жалби и сигнали на граждани.

През седмицата РЗИ е издала 5 заповеди за спиране експлоатацията или дейността на обекта, заради груби нарушения. Здравните инспектори са издали и 3 предписания за отстраняване на установени нередности.

През миналата седмица РЗИ продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 78 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.