50 000  фиданки ще залесят служители на ЮЗДП по повод 10 години от създаването на предприятието

50 000 фиданки ще залесят служители на ЮЗДП по повод 10 години от създаването на предприятието

 50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП, а повод е 10-годишнината от създаване на предприятието и предстоящата Седмица на гората 2021.

 Залесяването на площ от общо 150 декара ще се извърши с фиданки в контейнери, произведени с първата и засега единствена в България автоматизирана поточна линия в разсадника в с. Локорско, доставена от ЮЗДП по европейски проект. Дръвчетата от черен бор ще бъдат засадени върху ерозирани, сухи и бедни горски терени, които са подходящи за този дървесен вид.

  Домакини на акцията са три териториални поделения на ЮЗДП. В „ДЛС Дикчан” в залесяването на 50 дка нови гори ще участват служителите от стопанствата по поречието на р. Места – Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Дикчан, Елешница, Места, Катунци, Разлог и Якоруда. Други 50 дка, освободени след санитарна сеч поради нападение от корояд, ще бъдат залесени в района на „ДГС Дупница”, където ще се включат всички служители на централно управление и стопанствата в Благоевград, Витошко-Студена, Земен, Радомир, Дупница,  Кресна, Кюстендил, Невестино, Осогово,  Рилски манастир, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни. В „ДГС Сливница” в облагородяването на трудни терени в землището на с. Пищене ще се включат служители на горските и ловни стопанства в Брезник, Трън, Арамлиец, Белово, Елин Пелин, Етрополе, Искър, Ихтиман, Кричим, Пирдоп, Самоков, Сливница, София и Тетевен.

 Засаждането на дървета от горските служители в края на март поставя началото на поредица от доброволчески инициативи, в които по традиция активно се включват ученици, фирми и неправителствени организации. Целта е възстановяване на увредени гори от природни нарушения и увеличаване на горското покритие на територията на ЮЗДП.