Националният празник Трети март ще бъде отбелязан и на Мальовица!

Националният празник Трети март ще бъде отбелязан и на Мальовица!

Мальовица е любимото място  на българските планинари и място, откъдето са започнали своя път най-великите български алпинисти. Едва  ли е случаен фактът, че по склоновете на върха са се обучавали и обучават настина  най – изявените български алпинисти. Наричат върховете от Мальовишкия дял на Рила магически гиганти, надвисвали над една от най -красивите ледникови долини у нас. Мальовица продължава да бъде като магнит и за още много известни и не толкова известни планинари и алпинисти и предлага смразяваща със своята красота и великолепие гледка

 Елате на едно атрактивно спускане посветено на Националния празник на България  и вижте зимните одежди на Мальовица  преди настъпването на пролетта.

По случай Деня на Освобождението 30 млади планинари – деца от туристическа група „Млад планинар“ в град Петрич,  ще се спуснат с национални знамена  в 12,00 часа под формата на  буквата V.

V като знака за victory или победа, каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано.  Знакът V e стоял и като специална нашивка- шеврон,   на униформите на войните освободители от Руската Императорска армия.

Малкопо-късно, в 19,30 ч.,същият ритуал с факли и знамена ще бъде изпълнен от ски учители и желаещи гости на пистите. Факлите, в ръцете на опитните скиори,  са само отражение на факлите, които  носят в сърцата си малките горди български планинарчета, които помнят и легендата за Мальо  войвода- българският хайдутин загинал под върха в битка с поробителите.

„Да помним историята си и да предаваме любовта си към най -красивата европейска страна е целта ни  като организатори на честването на Трети март на Мальовица. Да възпитаваме родолюбие,  да познаваме и почитаме  героите-българи, руси, украици, беларуси, фини, румънци , които са отвоювали с живота и кръвта си нашето освобождение,  но и да гледаме напред към бъдещите поколения, които ще славят името на България“, казват от комплекс „Мальовица”.

Кратка заря ще ознаменува финала на националния празник на България.