Опожариха поляните около бившия Дом на металурга в квартал „Изток” в Перник!

Опожариха поляните около бившия Дом на металурга в квартал „Изток” в Перник!

 Неизвестни апаши подпалват поляните с изсъхнала растителност, храсти и дървета в района около сградата на бившия Дом на металурга в кв. „Изток” и отляво на пътеката, която води от комплекс „Албените” към жп спирка „Метал”.  

Затова ни сигнализира читателката на Днес и утре  Людмила Панайотова.  В писмото си на редакционната ни поща тя пише:” Обръщам се към Вас, защото съм възмутена от безхаберието на полицията в Перник.  В събота- 27 февруари, около 17.30 ч.,  за втори път беше запалена изсъхналата трева, храсти и дървета в поляните около бившия Дом на металурга. Преди 3-4 дни беше запалена растителността от ляво на пътеката, която води от моста над река Струма, при комплекс „Албените”,  в посока към  жп спирка „Метал”. В събота беше запалена растителността от дясно на пътеката. В 17.45 ч позвъних на телефон 112 и сигнализирах за пожара. След не повече от 8-10 минути пристигна една пожарна. Огнеборците, млади момчета, положиха много усилия и в рамките на около 30-40 минути успяха да угасят пламъците, които със сигурност можеше да се прехвърлят от другата страна на река Струма- откъм парка и жилищните блокове в кв.”Изток”, но реката се оказа естествена бариера за тях.  Стоях и гледах възмутено как поляната се превръща в лунен пейзаж. Облак от гъст, черен дим се стелеше наоколо. За мое учудване, нито един полицай не дойде на мястото да се поинтересува какво става. Преминаващи по пътеката, която води към жп спирка „Метал”, жители на кв.”Изток”,  негодуваха, че и при първия палеж полицията не е реагирала въобще. Та пожарът се вихреше на около 500-1000 м от сградата на Второ РУ на МВР.  Нима злосторниците, запалили пожарите, няма да бъдат открити и наказани. Що за безхаберие е това.  И като че ли не им стигна това, а в неделя, в ранния следобед, беше подпалена  и останалата неизгоряла част от поляната от дясно на пътеката към жп спирка „Метал”. Доколкото знам, голяма част от земята, в този район е частна, но част от нея, в близост до бившия Дом на металурга,  е общинска. Пожарът можеше да стигне до изоставената сграда на Дома на металурга. Третият пожар достигна до оградата на тенискортовете и по чудо не е обхванал сградата до тях.  Дано след тази публикация полицията положи някакви усилия и открие авторите на пожарите.  Сред жителите на кв.”Изток” тръгна мълвата, че някой е „хвърлил око” на тези терени  и ги разчиства по най-вандалския начин. Затова и полицията, и Община Перник не реагират”, пише Людмила Панайотова, която ни изпрати и няколко снимки от пожарите в засегнатия район.

Разговарях с кмета на кметство „Изток” инж. Десислава Стоянова по повод  пожарите. Тя обясни, че миналата седмица е разговаряла с началника на Второ Районно управление на полицията в кв. „Изток”, главен инспектор Иван Зеленков, когото е информирала за пожарите. Той пояснил, че за пръв път чува за тези пожари и не е информиран от пожарната…  

Надяваме се, след като шефът на Второ РУ вече знае за проблема, ще бъдат предприети някакви мерки, за да стане ясно кой или кои са извършителите на пожарите.