Двама министри, свързани с Перник,  повеждат листата на ГЕРБ

Двама министри, свързани с Перник, повеждат листата на ГЕРБ

Коалиция ГЕРБ – СДС регистрира в РИК – Перник листата си с народни представители за предстоящите  парламентарни избори на 4 април 2021 г. Документите бяха внесени от областния координатор на  политическата сила в Перник  инж. Емил Костадинов.  Той беше придружен от водача на листата Кирил Ананиев – министър на финансите и втория в листата Десислава Ахладова – министър на правосъдието. Заедно с тях беше и общинският лидер Денислав Захариев. Всички отправиха пожелания за здраве и късмет по случай празника Баба Марта.

„За мен е чест да поведа листата на ГЕРБ в Пернишка област. Убеден съм в успеха на самите избори. Не заради самата победа, а защото в листата са включени хора, доказали се като професионалисти, можещи, знаещи , разпознаващи се. Това са хората, с които ще надградим и модернизираме област Перник. Знаем всички проблеми на  общините в региона , знаем и инструментариума, с който да ги  решим както по отношение на националното, така и на европейското финансиране. Имаме конкретен план за действие и сме готови да го приложим, ако хората ни гласуват доверие. Ние нямаме да се противопоставяме на нито една власт и на нито една партия . Ще търсим консенсус в постигането на целите, които сме си поставили, и хората да живеят по-добре“, заяви  министър Ананиев веднага след като беше направена регистрацията в РИК.

Благодаря за гласуваното доверие на  премиера Бойко Борисов и на г-н Ананиев  за това, че мога да участвам в качеството си на експерт“, каза Министър Ахладова, . Тя сподели, че е от Перник и 18 години е била в правораздавателната система на града.

„Зная проблемите на Перник и от какво се нуждае. Важно е кампанията да бъде  позитивна. Трябва да сме отворени към проблемите на хората и да чуваме това , което ни казват“, посочи Ахладова 

Водачът на листата Кирил Ананиев има богата професионална биография. Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите четири правителства в периода 1998-2017 г. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на Президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).Назначен е за служебен министър на финансите на 27.01.2017 г. с указ на президента Румен Радев. От април 2017 г. отново е заместник-министър на финансите. Избран е за министър на здравеопазването на 10.11.2017 г. от 44-ото Народно събрание. На 24 юли 2020 г. е избран за министър на финансите от 44-ото Народно събрание.

Десислава Ахладова, заема второто място. Тя  е избрана за министър на правосъдието на 3 септември 2020 г. от 44-ото Народно събрание. Преди това от 2017 г. до 2020 г. е заместник-министър на правосъдието. От 22.05.2017 г. е административен ръководител на Административен съд –Перник, избрана с  решение на Съдийската колегия на Висш съдебен съвет на 18.10.2016 г. От 2014 г. до 22.05.2017г. е председател на Районен съд-Перник. От  2004 г. до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000 г. – 2004г.  е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия  в  Окръжен съд-Перник.

Третият в листата е Светослав Кирилов, който три мандата е избиран за общински съветник, а два от тях е председател на ОбС – Радомир. Завършил е Националната спортна академия. Бил е треньор, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на футболен клуб „Струмска слава“. Бивш състезател на ФК „Миньор“ Перник и бивш треньор във ФК „Металург“ Перник. Работил е в Министерството на младежта и спорта като старши експерт в отдел „Елитен спорт“.

Областният координатор на ГЕРБ – Перник инж. Емил Костадинов, който е и областен управител на Перник е четвъртият в листата. Той заема мястото на областен управител, след като беше избран от правителството на 4 декември 2019 г. Преди това на  местните избори през 2015 г. е избран за кмет на кметство „Изток“ и управлява населеното място до 2019 г. От ноември 2010 до 2015 г. работи в Областно пътно управление – Перник, като главен експерт. Магистър е по специалностите „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“ и „Икономика на транспортна фирма – транспортен мениджмънт“ във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. През 2019 г. завършва магистърска степен „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ във Военна академия „Георги С. Раковски“. В Институт за политика завършва обучение „ Политически лидери“ и международно обучение „Млади балкански лидери“.

Най-младият в листата Александър Александров се нарежда на петото място. Той е областен координатор на МГЕРБ-Перник и общински съветник в ОбС-Перник. Магистър по специалност „Маркетинг“ в Университет за национално и световно стопанство и Магистър по „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“ във Военна академия „Георги С. Раковски“. Завършва успешно в Институт за политика обучение за „ Политически лидери“ и международно обучение за „Млади балкански лидери“. Експерт в областта на европейското финансиране. Занимава се и със земеделие в родния си край. Владее английски и немски език.

На шесто място е д-р Александър Александров, народен представител в 44-то Народно събрание, получил  доверието на жителите на област Перник на предсрочните парламентарни избори на 26-и март 2017 г. Завършил е медицина в Медицински Университет, гр. София, специалист УНГ. Професионалният му път започва от  1993 до 2000 г. в Ушно отделение, МБАЛ Рахила Ангелова, гр. Перник. От 2000 до 2010 г. продължава Специализирана индивидуална медицинска практика по УНГ, гр. Перник. Четири години от 2011 до 2015 г. е управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести. След това 2015-2017 г. е областен управител на Област Перник.

Председателят на ОбС – Земен Стефан Маринов е на седмо място. От 1990 г. до момента той активно участва в политиката на страната и  е  член на СДС през цялото време. Занимава се със синдикална дейност. Повече от 25 години е в управлението на структурата на СРС „Подкрепа“ Перник. Шест мандата и избиран за общински съветник в Земен, три от тях е председател на Общинския съвет.

Осмото място заема Христина Георгиева, която е от гражданската квота на ГЕРБ – Перник. Тя работи като педагогически съветник в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ в Перник. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в  Благоевград. По-късно се дипломира с магистърска степен „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“, придобива и следдипломна квалификация „Педагогическа психология“.