Защо снощи не се проведе автошествието в памет на загиналите момчета?

Защо снощи не се проведе автошествието в памет на загиналите момчета?

Кметът на Перник Станислав Владимиров забрани провеждането на автошествие в памет на двама младежи, загинали при тежка катастрофа в Перник. То бе организирано в социалните мрежи и насрочено за снощи, а началото му  бе обявено за 20 часа.

Станислав Владимиров изказа съболезнования на близките на починалите младежи, но заяви, че не може да толерира агресивното поведение на пътя. Според него не е ясна каузата на автошествието.

„Едно момче с опасното си шофиране загуби живота си и отне живота на свой приятел. С отбелязването на трагедията с автошествие ще толерираме ли безотговорното, рисково поведение на пътя?“, пита кметът.

Той подчерта, че застава зад подобни мероприятия, когато те поставят голямата тема за възпитанието на младото поколение и поведението му на пътя и в обществото.

Вечерта на 19 февруари на вътрешноградската магистрала в Перник автомобил, управляван от 20-годишния Викторио, прелетя в насрещната лента и се удари челно в автобус. Шофьорът загина на място. Връстникът му Ибрахим, който пътувал с него, почина няколко дни по-късно.

 „И като кмет, и като баща, и като гражданин бих подкрепил всяка инициатива, която би довела до един по-сериозен разговор с младите хора. За тяхната отговорност, за общата сигурност в града ни. Катастрофата от преди дни е нещо ужасно. Но нека се запитаме каква трагедия  би станала, ако ударът беше в близост до спирка, на друго оживено място. Подобно поведение не бива да се толерира. Напротив, всички като общество трябва да сме единни и да работим такива трагедии да не се повтарят“ – каза още кметът.

Позицията на кмета Владимиров срещна подкрепа и сред обществената. Мнозина написаха в социалните мрежи постове, в които изразиха тревогата си от агресивното шофиране на млади хора, превръщащи се в потенциални самоубийци и убийци, какъвто е и случаят с двете загинали момчета, за които се говори, че преди трагичния челен сблъсък те са дрифтили в центъра на областгния град. Мнозина настояват родителите4 да упражняват по-голям контрол по отношение на това как шофират децата им, а полицията най-сетне да постави повече камери точно трасетата, за които се знае, че се кара рисково и да има повече санкции за нарушителите на пътя.