Увеличение на болните от варицела и COVID-19 в областта,  установи РЗИ-Перник

Увеличение на болните от варицела и COVID-19 в областта, установи РЗИ-Перник

  Лек спад на заболелите от остри респираторни заболявания и грип на територията на региона през изминалата седмица, установи Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните заболели през седмицата са 47, при 49 за предходната. Заболеваемостта през този период е 65,05 %oo, при средна за страната 53,16 %oo към 22.02.2021 г.

През седмицата са се увеличили заболелите от заразни болести. Констатираните болни са 164, при 132 за предходната седмица.

Нараснали са и заразените с  COVID-19. Регистрираните болни през седмицата са 153, при 125 за предходната. Заразени са регистрирани във всички общини на област Перник.

Леко увеличение има и при заболелите от варицела в региона. Констатирани са 9 болни, при 7 за предходната седмица. Заболелите са от: Перник, Радомир, Батановци и с. Вискяр. Засегнати са колективите на две детски градини- ДГ „Слънце“ в  Радомир и  ДГ „Миньорче“ в Перник. Освен тях са установени болни ученици в 4 училища: X-то ОУ в Перник,  ОУ „Хр. Ботев“ в Батановци, СУРИЧЕ „Д-р П. Берон“ в Перник и XVІ – то ОУ в Перник.

Регистрирани са и 2-ма болни в икономически активна възраст. Всички се лекуват  амбулаторно от личните си лекари.

След като повече от 2-3 седмици не беше констатиран случай на скарлатина, през миналата седмица има 1. Болният е от Перник. Лекува се амбулаторно от личния си лекар.

Регистриран е и 1 болен от туберкулоза, след като не беше констатирано това заболяване близо месец. Заболелият е от Перник, лекува се в СБАЛББ – Перник.

От РЗИ информират, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През изминалата седмица са направени 7 антигенни теста за COVID – 19 и 15 бързи теста за антитела.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 196 проверки. От тях 82 са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 60 от проверките са свързани със забраната за тютюнопушенето в заведения за обществено хранене. При 85 е упражнен контрол върху употребени биоциди и дезинфекционни разтвори. Две от проверките са по жалби и сигнали от институции и граждани.

И през миналата седмица здравната инспекция продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 40 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.