Нонка Кръстева и умението да възпитаваш в изкуство

Нонка Кръстева и умението да възпитаваш в изкуство

Музикалният педагог Нонка Кръстева посвещава целия си живот на малките възпитаници от няколко детски заведения в няколко населени места от региона. Високоерудирана и обаятелна личност, тя е човек, който щедро споделя знанията си за автентичния и авторския фолклор с малчуганите, за да оформи мирогледа им за света и мястото, където са родени, раказват за нея от Държавен архив- Перник.

Нонка Кръстева работи като детски учител и музикален ръководител в Основно училище „Христо Ботев“ – с. Гълъбник и детските градини в Батановци и Перник, кварталите „Бела вода“ и „Твърди ливади“ в периода от 1981 до 2018 г. Художествен ръководител е на Детската фолклорна група „Батановче“ към Обединеното детско заведение в Батановци в периода 1990-2006 г., която има издадена дългосвиреща грамофонна плоча от студио „Балкантон“ със седемнадесет фолклорни песни от репертоара на групата и детската фолклорна група към Народно читалище „Просвета“ в Батановци. Участва в ансамбъл „Фолклорни звуци“ към Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите в Стара Загора; народния хор към Дома на металурга в Перник, Двореца на културата в Перник и при Народно читалище “Отец Паисий“ – с. Гълъбник.

Нонка Кръстева е автор на сборници с фолклорни песни, сред които „Кемене ми дрънка“ (1998), „Засвирили са“ (2002, 2009); „Народни песни от Пернишко“ (2003); “Народни песни от Трънско“ (2003); „ Горо, горо, майко мила“ (2004) и др. Като участник в конференции, тя е автор и на редица научни и популярни статии по фолклорни, педагогически и краеведски теми. Член е на Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче“, Националното етно-педагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов“, Съюза на краеведите в България, Независимото женско дружество „Благодетел“, Туристическо дружество „Кракра Пернишки“ и Дома на туриста „Васил Апостолов“ в Перник. Малко известен факт е, че авторският й сборник с народни песни от Граово „Кемене ми дрънка“ е признат от Министерство на образованието и науката за учебно помагало по музика в училищата.

Благодарение на вроденото ѝ усещане за историчност, в Държавен архив – Перник освен едноименен фонд на нейно име, събрал ръкописите и предпечатите на фолклорните и сборници, е регистриран и такъв на Детска градина № 8 „Изворче“ – Перник, кв. „Твърди ливади“. Множество са летописните бележки от грижливата ръка на педагога Нонка Кръстева , запечатали моментите на ежедневна грижа и възпитание в традиционни ценности на подрастващите от групите на детското заведение. Информация за съхраняваното в двата фонда с № № 1196 и 1205 може да бъде получена в информационната система на държавните архиви от административната страница на Държавна агенция „Архиви“ или на място в читалнята на административния адрес на Държавен архив – Перник.