Постоянен арест за зъболекаря – измамник

Постоянен арест за зъболекаря – измамник

Уважено е искането на Районна прокуратура – Перник за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо лекар по дентална медицина, измамил пациенти.

Това стана с определение на съда на обвиняемия Ивайло Петров за постоянен арест. 34-годишният лекар по дентална медицина е бил привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Перник за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК – въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

Към настоящия момент е установено, че в периода от януари до 15 септември 2020 г., в клиника в Перник, Петров извършил измами спрямо трима пациенти. Той ги заблудил относно поставянето на дентални импланти и метолокерамични коронки. С действията си денталният специалист причинил на пострадалите имотна вреда в размер на 17 003 лева.

Съдът е приел доводите на държавното обвинение, че е налице обосновано предположение за виновността на стоматолога и има опасност той да се укрие и да извърши престъпление.

По делото са разпитани множество свидетели, приобщени са писмени доказателства, предстоят разпити на други свидетели.

Наложената от съда мярка за неотклонение може да бъде обжалвана в законоустановения срок пред Окръжен съд – Перник.

 „Омерзени сме от случая със зъболекаря, измамил десетки хора с хиляди левове. Никога не сме проявявали търпимост към подобно поведение. Слава Богу, че става въпрос за изолиран случай. Този човек е дипломиран лекар по дентална медицина, положил е клетва, но явно моралът му е по-различен, отколкото на останалите зъболекари у нас. Той уронва престижа на останалите специалисти”, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Председателят на Комисията по професионална етика на БЗС – Боряна Нецова, поясни, че първият сигнал за измама е получен през януари 2020 г. „Много от хората подадоха сигнали към Централната комисия по етика. По закон препращаме жалби в съответната Регионална колегия, където е извършено лечението. Когато постъпват първите две жалби, още на 27 февруари 2020 г., се задвижва административно наказателно производство. Съставен му е акт за наказание, който обаче не може да му бъде връчен, защото се е покрил. По закон Комисията се обръща към съответната областна дирекция на МВР. По същото време издирване се извършва и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Когато този човек не е открит и не може да му се предаде акта, няма как да се премине към следващо действие. Така е по закон. Когато пристигат следващите жалби, колегите констатират, че има признаци за извършено престъпление. Тогава цялата документация по случая е предадена в прокуратурата”, поясни Нецова.

Освен в Районната прокуратура в Перник, срещу Ивайло Петров        жалби има и в прокуратурите в София и Атина. По информация на Нова тв в Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря. И в южната ни съседка, както и в България, зъболекарят сменя различни адреси. Връщайки се в София, за да избяга от измамените пациенти, зъболекарят продължава да работи, но на нов адрес и под чуждо име – д-р Димитров.