Пернишкият РИМ показва изложба за Левски и комитетите в Пернишко

Пернишкият РИМ показва изложба за Левски и комитетите в Пернишко

148-та годишнина от гибелта на Васил Левски отбелязваме днес . Делото на великия българин припомня изложба на Регионалния исторически музей в Перник, наречена „Времето в хората и хората във времето…“. Тя е разположена във фоайето на РИМ – Перник и ще бъде отворена за посещения до 25 февруари 2021 г.
В периода 1869 – 1872 г. Апостолът на свободата създава мощна организация, която включва стотици частни революционни комитети, неуморно обикаля градове и села и неведнъж излага себе си на опасност. Времето не е достатъчно обаче, за да бъде обходен всеки край на България. Затова Пернишко, Брезнишко, Трънско и Радомирско остават извън обхвата на първоначалната мрежа от комитети. Въпреки това са запазени предания за основаване на комитети лично от самия Левски. Съществуват данни, че са правени опити тези краища също да бъдат приобщени към революционната организация. Това става най-рано през есента на 1872 г. и заслугата принадлежи на Тодор Пеев и Димитър Общи – близки съратници на Левски. В Пернишко те намират много съмишленици с будно съзнание, готови да се включат в подготовката на предстоящото всенародно въстание. Предполага се, че по това време са организирани комитетите в Трън, Брезник, Лобош и др., разказва М. Карамфилова от музея.
Посетителите, които решат да разгледат изложбата, могат да научат още и малко известни факти от миналото на Пернишко, свързани с Апостола.