Перник ще се преклони днес пред подвига на Апостола

Перник ще се преклони днес пред подвига на Апостола

„В памет на Апостола”- така е наречено днешното общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски в Перник. То ще започне от 11,30 часа с поднасяне на венци и цветя, с участието на Духовия оркестър при Общински комплекс Дворец на културата и ученици от ХII- то основно училище „Васил Левски”. Тази година се навършват 148 години от гибелта на Апостола.

На 27 декември 1872 г. Апостола на свободата е заловен при Къкринското ханче (до Ловеч) и отведен в Търново.

Васил Левски е откаран в София, за да бъде съден. Смелият българин се защитава самоотвержено, като поема върху себе си всички обвинения. В речта си неколкократно заявява, че през годините е търсил законни пътища за промяна на живота на българите и се разграничава от всякакви криминални действия. Въпреки това, Апостола е осъден не от съд, а от комисия, в която участват множество българи, евреи и мюсюлмани.

На 18 февруари 1873 г. той е обесен в центъра на София, близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г. Гробът на един от най-великите българи и до днес е неизвестен.

Има различни версии за това къде и от кого е погребан Дякона на свободна България. Според някои мястото е в църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на София, но според други Левски е погребан в църквата „Свети Николай Мирликийски“. Все още не е установено с точност заупокойното място на Апостола.

Едно обаче е сигурно. Името на Васил Левски ще остане завинаги като символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ.