Близо 3 пъти по-малко са заболелите от варицела в региона, а с 27 повече са заразените от COVID-19, установи РЗИ

Близо 3 пъти по-малко са заболелите от варицела в региона, а с 27 повече са заразените от COVID-19, установи РЗИ

Леко увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания и грип в региона констатира Регионалната здравна инспекция в Перник през изминалата седмица. Заболеваемостта през този период е била 67,82 %oo, при средна за страната 55,74 %oo към 15.02.2021 г.

Увеличили са се и заболелите от заразни заболявания през седмицата. Регистрираните болни през седмицата са 132, при 119 за предходната.

Чувствително са се увеличили и заболелите от COVID-19. Констатирани са  125 заразени, при  98 за предходната седмица. Болните са регистрирани във всички общини на област Перник.

Добрата новина е, че близо три пъти са намалели заболелите от варицела през миналата седмица.  Установени са 7 заболели, при  20 за предходната седмица. Най-много са заболелите от  Радомир, Перник и селата  Стефаново и Драгичево.  Засегнатите колективи са: НУ „Арх. Зиновий“, ДГ „Радомирче“ и ДГ „Слънце“ в гр. Радомир, XI-то ОУ „Елин Пелин“ в  Перник. Всички болни се лекуват се амбулаторно от личните си лекари. За всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

 Направени 9 антигенни теста за COVID – 19 и 21 бързи теста за антитела IgM/IgG. През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 242 проверки. От тях 72 са свързани със забраната за тютюнопушене в заведенията за обществено хранене. 91 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 10 от проверките са по постъпили жалби и сигнали от институции и граждани. В резултат на упражнения контрол, през изминалата седмица здравните инспектори са издали 16 предписания за отстраняване на констатирани нередности. Съставени са и 2 акта за установени груби нарушения.

През изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 192 проби от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната им вода отговаря на изискванията на Наредба №9.