Медиците от ЦСМП- Перник  получиха увеличение на заплатите с над 9% от януари

Медиците от ЦСМП- Перник получиха увеличение на заплатите с над 9% от януари

Леко увеличение на заболелите от коронавирус в региона през изминалата седмица установиха от Центъра за спешна медицинска помощ в Перник. През седмицата спешните екипи са се отзовали на 260 повиквания, които са с около 40 по-малко от предходната седмица. Амбулаторните прегледи във филиалите на ЦСМП са 195 и техният брой почти се запазва от предходната седмица. През този период спешните медици са реагирали на 2 катастрофи – в Перник и Земен, но без тежко ранени. Радостното е, че през изминалата седмица няма фалшиви повиквания, за разлика от предходната, когато имаше 3. Това информира директорът на ЦСМП- д-р Валери Симеонов.

„Но коронавирусните посещения на спешните екипи са 45 през седмицата, което е малко повече от предходната. Транспортираните болни са също намалели. През изминалата седмица те са били 116, при 134 през предходната, като леко са се увеличили и транспортираните болни с коронавирус”, поясни д-р Симеонов.

На въпроса- изплатени ли са на медиците допълнителните средства от по 1000 лв. за работа на първа линия, д-р Симеонов поясни, че се чакат указания за тях от Министерството на здравеопазването. „До сега тези пари ни се предоставяха по линия на европейското подпомагане, а сега ще ги изплаща НЗОК. Може би затова се чакат указания от Здравната каса затова на кои хора ще се дават. По тази причина още не сме предали списъка за януари месец на тези допълнителни 1000 лева. Добрата новина е, че от 1.01.2021 г са увеличени заплатите на целия персонал на ЦСМП , без директора, с малко над 9%. Увеличението ще бъде изплатено през февруари, когато плащаме февруарските заплати. Това прави работата в спешния център по-привлекателна за медиците и се надявам да дойдат при нас и млади лекари”, заяви директорът на ЦСМП.