Уникални стъклени шедьоври от древността показва пернишкият музей

Уникални стъклени шедьоври от древността показва пернишкият музей

Перничани вече имат възможността да разгледат изложбата „Старинни стъклени шедьоври от фонда на РИМ-Перник“, която бе открита в навечерието на празника на археолозите  – 14-и февруари.  В нея са представени стъклени предмети, намерени при археологическите проучвания в Пернишка област и датират от VI век пр. Хр. до XIX век. Открита е изложба „Старинни стъклени шедьоври от фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/ – Перник“, съобщи археологът Василка Паунова. Експозицията за първи път показва стъклени предмети, намерени при разкопки на некрополи в региона от VI в. пр. Хр. до ХIХ век. и при проучването на хълма „Кракра“.

Музеят в Перник притежава една от най-богатите колекции на антично стъкло, твърди Паунова. Посетителите ще могат да видят стъклени съдове от II, III, IV в. сл.Хр. от некропол в трънското село Забел. Експониран е фрагмент от стъклена чаша, на която са нарисувани птици. Експонатът е открит при строежа на монумента Слишовска могила.

Изложбата показва еталон за контролиране теглото на златните монети, наричан екзагия, от VI в. сл. Хр. Намери са само 11 стъклени екзагии, две от тях са в Перник, посочи Паунова. На тях е щампован монограм на епарха на Константинопол.

В експозицията са представени и стъклени накити, имитиращи полускъпоценни камъни. Те са били алтернатива за по-бедното население, сподели Паунова. Според нея е истински късмет, че до нас са достигнали в здрав вид стъклени гривни от Средновековни некрополи в радомирското село Гълъбник и трънското Туроковци. За първи път е изложен и наниз стъклени мъниста от некропол в Земенския манастир.

Изложбата показва само 1/10 от колекцията на музея от стъклени предмети. Тя ще остане експонирана до май в зала „Лапидариум“.