РЗИ-Перник започва съвместни масирани проверки по спазване на противоепидемичните мерки в региона

РЗИ-Перник започва съвместни масирани проверки по спазване на противоепидемичните мерки в региона

Регионалната здравна инспекция е изпратила миналата седмица конкретни предписания до всички кметове на общини  в областта, съобразно епидемичната ситуация,  да засилят проверките и разясняването на необходимостта от спазване на противоепидемичните мерки, с цел ограничаване на разпространението на коронавируса в областта. Това информира за Днес и утре директорът на РЗИ-Перник д-р Александър Златанов.

 „Целта ни е ресурсът, с който разполагат общините, да бъде използван, за да ни помогне при разясняването на населението за необходимостта от спазването на противоепидемичните мерки.  Сега е времето. Това, което правим сега, ще видим резултата от него след 2 – 3 седмици, когато се очаква да бъде евентуално пикът на третата вълна на коронавируса.  Виждаме ситуацията в Европа- навсякъде има увеличаване на заболелите от COVID 19, поради което се въвеждат рестриктивни мерки, с цел ограничаване на разпространението на заразата. Затова искам тук, в област Перник,  да се подготвим, така че да не допуснем да има пик на заболелите и третата вълна на коронавируса. Затова изпратихме тези предписания на кметовете на общините в областта. Вече се срещнах и разговарях с кмета на община Перник”, поясни д-р Златанов.

На въпроса- коя е, според него, причината за завишаването на заболелите от коронавирус в страната, д-р Златанов поясни, че причините са комплексни. „Намаляването на заболеваемостта от коронавирус внесе известно успокоение у хората, че опасността от тази зараза вече е преминала. Подцениха се предпазните мерки- дистанцията между хората, социалната изолация, носенето на предпазни маски, дезинфекцията. Към това може да прибавим и възстановяването на присъственото обучение на учениците, появата на други щамове на коронавируса. Очевидно всички тези фактори като съвкупност допринесоха за увеличаването на заболеваемостта от една седмица. Радостното е, че в момента в областта няма драстично увеличение на заболелите от коронавирус, за разлика от други региони на страната. Но безспорно има завишаване на заболелите, в сравнение с преди около две седмици, което е сигнал, че трябва да вземем спешни мерки, за да ограничим заразата. Затова искам да призова жителите на област Перник- сега е момента да спазваме дистанция, да запазим и социална дистанция, да спазваме хигиена, да продължим да носим предпазни маски. Това ще ни предпази след няколко седмици да не се изправим пред една сериозна нова вълна от заразени с коронавирус и много хора да се озоват в болницата с тежки симптоми и усложнения от коронавирус.  С оглед на това, в последните дни, екипът на РЗИ работи много, за да включи целия ресурс на здравната инспекция,  съвместно с областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните,  общинските структури, както и МВР,  да започнем съвместни проверки от тази седмица не само в Перник, но и в останалите общини,  по спазването на противоепидемичните мерки. Риск има навсякъде. Освен обектите с обществено предназначение, искаме да направим така че хората да спазват дистанцията и пред тези обекти- магазини за хранителни стоки, аптеки и други. Прави впечатление, че се появява  струпване на хора пред тези обекти, които не само не спазват дистанция, но и не носят предпазни маски, защото са на открито. Затова апелирах общинските управи също да извършват проверки, за да се напомни на хората, че трябва да се спазва разстояние и да се носят предпазни маски и на открито. Смятам, че когато обединим усилията на всички институции при извършването на проверки, ще имаме успех и ще намалим заболеваемостта в областта”, подчерта д-р Златанов. Според него, много е важно да има непрекъсната комуникация между здравните заведения и всички, които са ангажирани в здравеопазването на хората от област Перник.

„От няколко дни  правя поредица от срещи с всички, които са ангажирани, по някакъв начин,  към здравеопазването в област Перник. Срещнах се с представители на: здравните заведения,  Лекарския съюз, общопрактикуващите лекари, ЦСМП-Перник, специалистите в здравеопазването. Целта е да имаме координация помежду ни и най-важното- да има ясни критерии за това кога заболял от коронавирус ще остане на лечение у дома и  в кои случаи ще бъде насочен към лечебно заведение. Тоест- да се знае при какво обективно състояние болният ще бъде приеман в болница. Целта е по този начин да имаме достатъчен резерв от свободни легла, така че да не се налага да бъдат връщани хора, чието здравословно състояние налага болнично лечение. Идеята ми е този, своеобразен съвет от здравни специалисти да бъде в постоянна комуникация, да обсъждаме важни казуси и да взимаме бързи решения как определен болен, съобразно състоянието му, да бъде лекуван по най-ефикасния за него начин, за да се възстанови сравнително бързо, без усложнения. Така ще предотвратим и натоварването на здравната система в областта. Смятам, че това ще е от полза както за здравната система в областта, така най-вече за жителите на шестте общини”, обобщи директорът на РЗИ-Перник.