Певицата София Георгиева с поредна инициатива

Певицата София Георгиева с поредна инициатива

Певицата София Георгиева даде начало на нова инициатива, касаеща изменението на Наредбата за определяне на населените места в селски и горски райони от 2003 година. София огласи своята петиция, и пусна подписка, която вече намери десетки съмишленици. Целта е повече общини в страната да могат да се възползват от оперативните програми.

Според певицата, която стана известна с песента си „Син талисман“ и реализира редица инициативи, помогнали за възраждането на изгорелия пред години сцена на пернишки театър, е необходима промяна в нормативната уредба, тъй като много райони, определяне в миналото като промишлени, реално днес вече не влизат в тази група. „Някога казваха, че Перник е индустриалното сърце на България. И беше така. Днес, за съжаление, картината е съвсем различна. Голямата промишленост си отиде завинаги, а мнозина се връщат към корените си по селата и се опитват да развиват нов бизнес. За съжаление те не могат да ползват финансиране по европейските оперативни програми, касаещи селски и горски райони, защото общината не влиза в тази категория. Ако въпросната наредба бъде променена, картината ще е по-различна. Затова подготвих петицията, с която настоявам в общини, в които има град с население над 30 000 души и които в момента са извън обсега на въпросната наредба, да се обособяват територии със статут на селски райони, включващи землища на съставните населени места под 2000 души“, обяснява София Георгиева. Според нея промяната на наредбата ще помогне на всички, които искат да се върнат на село, за да работят и развиват земеделие и животновъдство, включително и мнозина, които пандемията върна отново в родината им.

„Аз съм певица и това е моето образование, това е моята принадлежност. Но пандемията, която удари света, и свързаната с нея криза, се отрази и на моето битие. Вярвах, че съм намерила новия си път, който ще ми помогне да оцелея, ще мога да бъда полезна и на себе си, и на семейството си, но се оказа, че именно старата нормативна уредба ми пречи да реализирам мечтата си, именно защото Перник няма този статут. Така дойде петицията, която се разпространява в социалните мрежи“ сподели София и не крие, че е решена да извърви целия трънлив път, за да реализира идеята си.

Когато бъдат събрани нужните подписи, документът ще бъде внесен в земеделското министерство и МРРБ, а певицата е готова да стигне и до премиера Борисов.