Перник с рекорден бюджет от 113,5 милиона лева

Перник с рекорден бюджет от 113,5 милиона лева

На редовното си заседание днес пернишкият минипарламент прие параметрите на бюджет 2021. Рамката му е в размер на 113 483 709 лв. От тях държавна отговорност са 53 793 258 лв., общинска отговорност са 58 323 058 лева, уточниха от общинската администрация. Ще продължи инфраструктурното обновяване на Перник. Заложени са средства за подмяна на водопроводна мрежа, пътни настилки и тротоари. Общият размер на инвестиционната програма за тази година е в размер на 48 899 785 лв. В рамките на бюджета е планирано и усвояването на инвестиционния кредит от фонд ФЛАГ, както и оборотните средства за справяне с проблемите създадени от пандемията. Ключово е, че освен за инфраструктура са завишени и предвидените средства за социални дейности, както за еднократни помощи, така и за подпомагането на ин витро процедури.

Община Перник заделя 500 000 лв. за култура в проектобюджета за 2021 година. Средствата ще се разпределят между културните институции и дейци на състезателен принцип, а механизмът, както поясни и кметът Владимиров, е конкуретеноспособност, креативност, инициативност. За реализация на свои проекти ще могат да кандидатстват и читалищата, посочиха от администрацията.

По подобен начин през миналата година бе направено разпределение на 500 000 лв. за спорт между клубовете в общината, по предварително изработени критерии и правилник. 452 000 лева тази година ще са парите, като по решение на съветниците от тях 250 000 лева са за ФК „Миньор“ и 50 000 лв – за едноименния волейболен клуб.  Предвидени са и немалко допълнителни средства за капиталови разходи в този сектор.

„В този му размер, бюджетът ще даде възможност за развитие на Перник. И тази година в него се залагат сериозни средства за развитието на подземната ВиК структура. Ако миналата година не бяхме започнали мащабната й подмяна, днес улиците ни щяха да приличат на реки. Доволен съм, че всички съветници, независимо от политическата им принадлежност, заявиха своята готовност за спасяването на Профилакториума. Заради огромните си задължения има опасност той да бъде закрит. Работим на пълни обороти, за да го спасим, водят се тежки преговори с кредитори, правим много стъпки и на държавно ниво за оцеляването му“ заяви кметът Станислав Владимиров след представянето на бюджет 2021.

На нападките от ГЕРБ, че новият финансов закон на общината е прекалено амбициозен и съмнителен за изпълнение, градоначалникът заяви, че през 2020 година бюджетът също беше голям и въпреки това, въпреки водната и корона кризата, Общината е намалила задълженията от 11 на 4 милиона лева. Пред съветниците  Владимиров припомни и за големия шанс, който има Перник по линия на т.н.„зелена сделка“, уточнявайки и трите основни насоки, по които трябва да бъдат насочени усилия и средства. Станислав Владимиров съобщи, че те ще бъдат насочени към създаване на по-удобна връзка със София, подобряване на инфраструктурата на индустриалната зона и на енергийната ефективност на сградите. „Но това е бъдеще време, в точния момент ще коментираме отново подробностите с вас. Още повече, че чакаме представители от Брюксел през март, сподели още кметът на общината“, подчерта кметът на община Перник.