В Перник за сега не е открит случай на птичи грип, твърдят от ОД БАБХ

В Перник за сега не е открит случай на птичи грип, твърдят от ОД БАБХ

В област Перник няма нито едно огнище на зараза от птичи грип.  Това съобщи на провелата се  Епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова,  която беше водена от зам.-областния управител Иво Иванов. Това информираха от пресцентъра на областната администрация.

Информацията беше изнесена във връзка с установените четири огнища на заболяването Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в обекти за отглеждане на кокошки в град Славяново, област Плевен.

В рамките на срещата д-р  Драгомирова отправи апел към всички граждани да бъдат внимателни и да подават сигнали в ОДБАБХ Перник при констатиране на умрели домашни или диви птици.

Тя отбеляза, че заболяването е силно заразно  по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици.

 „Основен преносител на заболяването са дивите птици и поради тази причина следва да се ограничи контакта с домашните такива. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдателна зона“ – допълни тя.

Според направената справка на територията на област Перник има регистрирани и функциониращи три животновъдни обекта за отглеждане на птици. Те са разположени в селата  Дивотино, Видрица и Червена могила.

„Да не се пипат заболели или умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства. Да не се допускат деца до тях“, подчерта д-р Драгомирова.