Енергийният експерт съветва: Изберете търговец на електрическа енергия по-бързо и ще получите много по-добри цени!

Енергийният експерт съветва: Изберете търговец на електрическа енергия по-бързо и ще получите много по-добри цени!

 „Съветвам всички, които все още не са избрали доставчик на електрическа енергия да побързат, защото сега се предлагат много изгодни оферти.За да спестите пари, излизайки на свободния пазар на електрическа енергия още от месец март, трябва до утре10 февруари, да изберете новия си доставчик, иначе ще изпуснете още един месец. Либерализацията на пазара дава възможност да направите избор или пък да го промените още сега, няма нужда да отлагате решението до крайните законови срокове. От типичното по нашенски поведение„да правим всичко най-накрая“, независимо дали става дума за смяна  на  лична карта или за избор на доставчик на електрическа енергия, в момента доста фирми губят реални пари, които иначе биха спестили от сметките си за електрическа енергия“ заяви енергийният експерт Павлин Павлов, представител на една от най-големите компании доставчици на електрическа енергия в страната,  с 11 годишна история- „Гранд Енерджи Дистрибюшън“.

Експертът по търговия с електрическа енергия Павлин Павлов напомни, че по закон до 30 юни 2021 всички стопански потребители трябва да преминат на свободния пазар.

„Предвидените процедури според Правилата за търговия с електрическа енергия,  позволяват смяната на доставчика да става без ограничения, без заплащане на такси, без предварителни изисквания и въпроси. Първа стъпка е подписването на договор с избраната компания. Оттам цялата административна дейност се поема от търговеца.“ уточни Павлов.

Експертът поясни, че за стопанските потребители е много по-изгодно да са на свободния пазар, затова ги съветва по-бързо да проучат компаниите и да изберат тази, която в най-пълна степен отговаря на техните очаквания. Павлин Павлов обърна внимание, че при избора важен е имиджът на компанията и условията на договора, които предлага тя. По думите му не винаги най-ниската цена гарантира най-добрия избор за клиента.

„Потребителите, които не са сключили договор с търговец след 30.06.2021г., ще бъдат прехвърлени автоматично към т.нар. доставчик от последна инстанция.  Тогава ще се наложи да заплащат потребената електрическа енергия по значително по-високи цени от пазарните. С една дума, не препоръчвам този вариант на никого. Изберете търговец на електрическа енергия по-бързо и ще получите много по-добри цени. Оценявайте сигурността, надеждността на доставката, доброто име и ценова политика на компаниите, от които си избирате доставчик на ток“, съветва търговският експерт от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“.

Павлов уточни, че ролята на доставчика от последна инстанция е да осигурява незабавно електрическа енергия на потребителите, които по различни причини са останали без снабдяване за определен период от време.

„Причината може да е, че търговецът, с когото сме сключили договор, е фалирал. В тази ситуация преминаваме автоматично към доставчик от последна инстанция за периода, докато сключим договор с нов. За това съветът ми е, да изберем компанията по имиджа, който гарантира исигурността и надеждността, които предлага.Разбира се,много важна е и нейната ценова политика“ каза Павлов от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“.