13 нови компютъра получи ЦСМП-Перник по линията на системата за спешни обаждания 112

13 нови компютъра получи ЦСМП-Перник по линията на системата за спешни обаждания 112

  Намаляха малко обажданията на спешния телефон 112 в област Перник през изминалата седмица, отчитат от Центъра за спешна медицинска помощ. На 246 повиквания са се отзовали спешните екипи през миналата седмица, които са с около 40 по-малко от предходната. Извършените амбулаторни прегледи през седмицата също са по-малко- 178, което е с 35 по-малко от предходната седмица. Това информира директорът на ЦСМП-Перник- д-р Валери Симеонов. Той поясни, че през седмицата са намалели и транспортираните болни.

„През миналата седмица имаме 17 транспортирани болни с COVID 19, а общо транспортираните болни са 86. Добрата новина е, че в сряда, тази седмица, получихме 13 нови компютъра по линията на системата за спешни повиквания 112. По този начин цялата информация ще качим на компютър и във филиалите, което ще облекчи работата. В момента имаме необходимите предпазни средства. Само имаме недостиг на спирт, но тази седмица ще си набавим, така че няма да имаме проблеми.Очакваме и при нас да дойде решението за допълнителното заплащане на персонала, освен полагащите се по 1000 лева за работа на първа линия.  Става въпрос за допълнително заплащане в размер на 30% на лекарите, 20% на медицинските сестри, 10 на санитари и шофьори.

 Колегите ми споделиха, че в София, в някои болници, вече се правят изчисления за тези допълнителни плащания. Но все още няма яснота дали това ще се отнася и за ЦСМП-та или само за болниците. Но вярвам, че през този месец ще стане ясно. Радващото е, че имаме ново попълнение в екипа на ЦСМП от началото на февруари. На работа при нас дойде д-р Цветанов, който е във филиала в Радомир. Освен това д-р Григорова, която беше с коронавирус, за щастие, оздравя и отново е на работа.Още двама лекари са ни болни но, въпреки това в момента се справяме нормално с дежурствата, с колегите, които дойдоха”, поясни д-р Симеонов.