Румен Петков: В ПП АБВ няма разговор за оттегляне на доц. Мангъров

Румен Петков: В ПП АБВ няма разговор за оттегляне на доц. Мангъров

В ПП АБВ няма разговор за оттегляне на доц. Атанас Мангъров от листата ни за народни представители. Това каза пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Повод за това станаха заявените резерви на президента Георги Първанов в интервю. Петков добави, че казаното от Първанов е негово мнение, което той е заявявал неколкократно.

„Сигурно и други хора имат резерви. Няма практика кандидатурите да се съгласуват. Честната позиция е да обявяваме номинираните, да разговаряме с номинираните, да преценяват органите, да утвърждават състава на листите и да направим кампания. Тази практика със съгласуването, в ГЕРБ още е актуално, но в България трябва да отмира на приливи и отливи от 1990 г. насам“.

По повод резервите на президента Първанов, Петков подчерта, че по стратегическите политически въпроси, като катастрофата на България при правителството на Борисов, катастрофата в енергетиката и отношенията ни със Северна Македония, няма никакви различия на позиции. Той отново заяви оценката на ПП АБВ за действията на Националния оперативен щаб и работата на правителството, свързани с кризата с COVID-19.

„Борисов е регулировчик на смъртта. Миналата година в България са починали 15 000 души повече, в сравнение с предходните пет. От тях 7600 нямат допир с коронавируса. Това означава, че те са починали от хаоса, причинен от Националния оперативен щаб и правителството. Те са починали от налаганите от екрана страхова психоза, недоверие между хората, недоверие към здравната ни система. Тези, които измряха на стъпалата на болниците, не са измрели, защото имаме добре управлявана здравна система, а защото имаме изблик на некадърност и неспособност да се формира каквото и да е. Националният оперативен щаб е провал. Той няма едно писмено предложение до нито една институция. Няма анализ на ситуацията. Националният оперативен щаб са шайка безбъдници, които ако бъдат оставени да се доказват встрани от крилото от шайката негодници, които са в правителството, ще умрат от глад“.

По повод наложените ограничения заради коронавируса и тяхното спазване Румен Петков зададе въпроси към стратезите около овладяване на кризата.

„Аз питам генерал-майор, професор, доктор, генерален директор, председател, ходил ли е на ресторант през последните пет месеца. Да отговори. Като каже – не съм ходил, добре. Питам физиономиста ходил ли е на ресторант през последните пет месеца, както и Ангел Кунчев. Аз не съм. Да излязат и да кажат, че и те не са. Казвам ви, че който от тях, каже, че не е ходил – лъже. Не искам да ги питам ходили ли са с Владислав Горанов или без Владислав Горанов. Компанията им не ме интересува. Аз съм човек, който си подбира компанията“.