Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат

Президентът Румен Радев днес направи отчет за четирите години от неговия мандат. Той обяви, че ще се кандидатира за втори мандат, заедно с настоящия си вицепрезидент Илияна Йотова. Това обяви той по време на пресконференция, на която даде отчет за свършеното през изминалите четири години.

„В очертаната ситуация и необходимостта от непреклонни и продължителни усилия за необратимост на оздравителния процес, с г-жа Йотова считаме за наш дълг да обявим още сега намерението си да се кандидатираме за втори мандат като президент и вицепрезидент на България”, обяви държавният глава.

По отношение на формата на издигане на кандидатурата, той поясни, че ще стане ясна в указания от закона срок, който е след парламентарните избори.

„Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на нашата кандидатура. Най-малкото, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат правото да се произнесат първи”, обясни Радев.

Президентът обясни, че ранният анонс на кандидатурата цели да се даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети. Както и да се помогне на българските избиратели да имат информиран избор.

Държавният глава посочи, че ролята на управляващите е да бъдат гласа на народа. Той обаче избрал да бъде при народа си. „Това не е намеса в протестите, а подкрепа за българите и бъдещето на България. Може да нямате притеснения за пряка намеса на мен и г-жа Йотова в предстоящата кампания и избори”, категоричен беше Радев.

На въпрос на журналисти- ще прави ли политически проект, Румен Радев заяви, че кандидатурата му за втори мандат сама по себе си е политически проект, който можел да обедини много българи и организации.