Расте броят на заразените с британския щам на COVID-19 у нас

Расте броят на заразените с британския щам на COVID-19 у нас

Расте броят на заразените с новия британски щам на коронавируса у нас. Според здравните власти 33 от пациентите са дали положителен резултат именно за тази разновидност на вируса. Заради новите щамове Германия, Франция и Чехия наложиха строги ограничения за пътуване на граждани извън Европейския съюз.

Експертите са категорични – одобрените до този момент ваксини са ефикасни срещу разновидностите на коронавируса. На този фон броят на новите случаи у нас все още остава нисък – малко над 5 процента са положителните проби за последното денонощие. Имунизираните до момента са малко над 40 хиляди души у нас.

В момента фокусът на изследванията е върху три мутации: британският вариант, южноафриканският и последният установен – бразилският.

Не е ясно дали антителата на тези, които са прекарали вече COVID-19, могат да неутрализират новите мутации.

Фокусът е върху три мутации на коронавируса. Британския, южноафриканския и бразилския щам. Засега в България са регистрирани заразени само с първия вид. Добра ефективност върху британския щам има ваксината на NovaVax.

„Има доста висока ефикасност. Установено е, че тя е 89%. Ваксината е тествана върху 15 хиляди души, на възраст между 18 и 84 години. Тук особеното е, че около 1/3, т.е. около 27% от тестваните, са били направени при хора над 65 г.”, казва проф. Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

По-слаби резултати дават ваксините върху южноафриканския вариант на вируса. „Ваксината на Jansen е с обща ефективност 66%, но е доказано, че ефективността срещу южноафриканския вид е по-слаба”, посочва още Мурджева.

За AstraZeneca се очакват конкретни резултати. „Това, което се знае до момента е, че е изпитвана в 4 изпитвания, някои от които във Великобритания и Южна Африка. В две от тях се показва, че имунизацията има добра ефикасност”, казва тя.

Изследвания показват още, че антитела на имунизирани с ваксината на Pfizer/BionTech могат да неутрализират успешно новата мутация на COVID-19. Според последните данни е препоръчително да се изчака имунизиране поне три месеца след преболедуване.

„Вече има данни, че и на 8, и на 9 месец при някои от преболедувалите има антитела. Препоръките са непосредствено след боледуване да не се пристъпва към ваксиниране, а да се изчака поне 3 месеца”, казва проф. Мариана Мурджева.

Преподавателят в университета „Джордж Вашингтон” – проф. Анелия Хорват е категорична – борбата с вируса минава през ваксината.

„Първо знаем, че тя работи в краткосрочен план. Знаем и, че ако не я направим, не можем да продължим”, казва проф. Анелия Хорват.

Българката казва, че до дни самата тя също ще се ваксинира. Изследванията показват, че новите РНК ваксини лесно могат да бъдат модифицирани спрямо мутациите на вируса. „Производството е по-лесно, прави се по-бързо и се модифицира по-бързо, защото знаете, че има много нови мутации”, коментира Хорват.

Последният известен нов вариант на вируса е бразилският. Вече има случай, при който медицински работник, излекуван от първия щам, след това се е заразил с новата мутация. 

„Повторната инфекция беше с бразилския вариант. Тоест, остава открит въпросът доколко имунитетът срещу първия щам, с който е бил заразен човекът, е бил недостатъчен да го предпази от повторна инфекция”, обясни Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести