В Трън възобновяват традицията в духа на Сурва!

В Трън възобновяват традицията в духа на Сурва!

По инициатива на Стефка Бонева и Галина Илиева и с пълната подкрепа на Община Трън в лицето на кмета Цветислава Цветкова и НЧ „Гюрга Пинджурова- 1985 г”, на 30 януари бе поставено началото на възобновяването на маскарадните игри в трънско.Тези игри са част от българската маскарадна обредност, която има хилядолетна традиция, съхранявайки българския дух. Затова организаторите нарекоха празника „Да възобновим традицията” в духа на Сурва, но в град Трън.

Организаторите на празника бяха поканили и гости, които да представят традицията на Сурва. Корените на този празник идват от вековете. По-възрастните жители на трънско си спомнят, че маскарадните дружини в района са пожелавали на стопаните, в чиито домове са влизали, здраве, благополучие, плодородие и са отправяли благословия по нивята, стоката и хората.

Спазвайки противоепидемичните мерки, в празника, който се проведе на площада в Трън,  взе участие малка сурвакарска група от село Лобош-община Ковачевци с ръководител Ангел Минев. Заедно с него бе и синът му- малкият войвода Ники, както и малка част от групата сурвакари. Характерното за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба. Основните момента за сурвакарите са обхождането на селишето, посещаването на всяка къща и колективна игра на селския  площад.

Сред гостите на празника бе малка част от самодейния фолклорен състав  при НЧ”Светлина- 1932 г” село Сопица,  община Брезник, с ръководител Кристиян Ивайлов. Сурвакарската група наброява над 80 човека и е участвала на първия фестивал в Перник през 1966 г.

Гости на празника бяха и семейство Божидарови, които са част от сурвакарската група на село Долна Секирна, община Брезник, с ръководител войводата Георги Илиев. Тази група се прослави с майсторите на маски, които са едни от най-добрите в пернишко. Те са носители на много престижни награди и медали от България и световни форуми, в които са взели участие.

Естествено,  гвоздеят на празника бяха малките сурвакари от трънско, водени от своя войвода Александър Дудов. Над 30 малчугани, развълнувани и щастливи, дефилираха на площада в Трън. По всичко личеше, че и родителите им се вълнуваха не по-малко от тях. Те бяха вложили много майсторство и любов в изработването на костюмите и получиха заслужени овации от присъстващите на празника. По всичко личеше, че обичаят Сурва е намерил съмишленици в трънско.

Не по-малко развълнувана беше и Цветислава Цветкова. На въпроса- има ли намерение Общината този празник да стане традиционен, тя отговори:”Това е нашата идея- да стане традиционен. Тази година даваме старт, в по-малък състав, за да спазим противоепидемичните мерки. Догодина, живи и здрави, ще поканим повече групи. Надяваме се постепенно участниците да се увеличават. Имаме намерение този празник да стане традиционен и всяка година да го организираме. Радвам се, че трънчани също подкрепят тази наша идея.”.

 Ние вярваме, че след години, малчуганите, които положиха началото на тази стародавна българска традиция, ще вървят редом до сурвакарите от региона и ще печелят награди както в България, така и по цял свят. Амин! И „Да бъде!”

 Със сурвакарското пожелание „Да бъде” се утвърждава новото начало и желанието за плодородие и благополучие. След години, порасналите вече малчугани ще се гордеят, че тяхна е била заслугата за възродяването на един стар български обичай.