Проблемите на „Миньор“ бистриха на сесия

Проблемите на „Миньор“ бистриха на сесия

На сесията в последния месец на 2020 година съветникът от ГЕРБ Перник Андрей Павлов постави въпрос към общинската управа, свързан с незадоволителното представяне на ФК Миньор, треньорските рокади и финансовото състояние на клуба.

На сесията, проведена миналата седмица, отговаряйки на питането, зам.кметът Стефан Кръстев припомни, че ФК „Миньор“ не е общински клуб, а е регистриран като Сдружение с нестопанска цел. Оперативната дейност на клуба се реализира от изпълнителен директор , а в спортно-технически аспект – от екип, ръководен от старши треньор. Решенията, относно селекцията, подготовката и представянето на отбора са изцяло в правомощията на спортно-техническия екип. И не е в компетенциите на кмета да коментира селекция и качества на играчи. Това е работа на  изпълнителния директор и старши треньора на отбора.

В последните 7 години в Управителния съвет на ФК „Миньор“ неизменно присъства представител на Община Перник, което се прави с цел предоставеният публичен ресурс от страна на общината за подпомагане дейността на клуба да се разходва при пълна прозрачност целесъобразно и законосъобразно. В състава на УС на ФК „Миньор“ са включвани вече покойната г-жа Росица Янакиева – кмет, г-н Йордан Павлов – зам. –кмет, г-н Денислав Захариев – зам.-кмет и към настоящия момент г-н Мартин Жлябинков – секретар на Община Перник, припомни още зам.кметът в отгомвора си от името на градоначалника.

По искане на кмета, в общината е постъпила информация от  УС на ФК „Миньор“ по зададения от Андрей Павлов въпрос. В нея се казва:

„Ръководството  на клуба е съгласно с Вашата констатация, че резултатите на представителния отбор не са на желаното ниво, за което има редица обективни и субективни причини.На първо място изминалата спортно-състезателна година премина под знака на Световна пандемия от Ковид 19. Това доведе до служебно влизане на отбора в професионалната Втора лига, което само по себе си беше съпътствано с не малък стрес около адаптацията на сравнително младия ни отбор с новите, по-високи изисквания в групата. През цялата пролет липсваха официални срещи, което попречи за добиване на реална представа за нивото на подготовка и възможностите на наличните футболисти за изява в по-горната група. Спортно-техническия щаб се довери на досегашните състезатели,като привлече и няколко нови попълнения. През лятото клубът ни бе сред първите, пострадали от Коронавируса, което наруши сериозно подготовката на футболистите. Отборът бе поставен под двуседмична карантина заради 13 заразени състезатели. Въпреки това, „Миньор“ тръгна добре в  първенството. В течение на сезона, обаче се заредиха негативни резултати, което доведе до треньорската смяна. В движение бяха привлечени трима опитни футболисти с цел вдигане на нивото на игра.

Една от обективните причини за поредицата загуби в края на полусезона беше и изключително големия брой контузени футболисти. Това на практика принуди новият старши треньор да експериментира с цел „закърпване на положението“. В този период, освен травмите не можеха да бъдат използвани още петима /5/ от играчите, дали положителни проби за Ковид 19 при регулярните ежемесечни ПСР тестове на футболистите. Задължителните изследвания при положителен тест допълнително натовариха бюджета на клуба.

За издръжката на отбора през 2020 г. Общински съвет – Перник утвърди субсидия в размер на 250 000 лв., което е 50% от гласуваната рамка на финансовите средства, предназначени за спортна дейност. Ръководството на Община Перник съвестно изпълни, взетото от Общинския съвет решение, относно размера на предоставените средства. С качването на едно ниво нагоре на ФК „Миньор“ в йерархията на Българския футбол драстично се повишиха и разходите за издръжка на отбора. Като пример за сравнение можем да дадем размерите на финансовите средства, необходими за реализацията на домакински мач в Трета и Втора лига, които са респективно от около  1 000 до около  4 000 лв. Повечето от мачовете от Първенството се играха при закрити врати, а липсата на публика увеличи финансовата тежест за клуба. 250-те хил. лв. са значителна част от основната издръжка на отбора в професионалната лига, но далеч не са достатъчни и не могат да се разглеждат като допълнителни средства за финансиране на отбора.

Управителния съвет на клуба не спира да търси възможности за привличане на нови спонсори и рекламодатели, чрез които да подобрява финансовото състояние на клуба, а това от своя страна ще позволи последваща, по-качествена селекция. В настоящата паузата между двата полусезона бяха привлечени само футболисти, играли през есента в Първа лига. Липсата на тренировъчни терени принуди отбори да направи зимната си подготовка изцяло в лагерни условия, което също представлява сериозен разход.

Надяваме се през пролетния полусезон резултатите и играта на тима да вървят нагоре, за да отговорят на очакванията на феновете и привържениците на отбора.“