ДКЦ-1 в Перник вече работи на печалба

ДКЦ-1 в Перник вече работи на печалба

На днешното заседание на пернишкия ОбС управителят на ДКЦ-1 д-р Генчо Михайлов даде подробно информация за състоянието на общинското търговско дружество, отговаряйки обстойно и на въпроса, поставен на предходната сесия, защо в ДКЦ-1 в Перник не се изгради ковид зона, която да поема част от болните пациенти и така да се намали натискът върху МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Белодробната болница.

Според д-р Михайлов, такава зона в ДКЦ-1 не може да бъде обособена, въпреки че за дружеството това би било добре дошло за финансирането му.  За да се изгради подобна зона обаче, са нужни  трима лекари, трима микробиолози и една медицинска сестра и да се работи седем дни в седмицата и в празничните дни. Това е невъзможно, бе категоричен д-р Михайлов. В момента в ДКЦ-1 работят 18 специалисти, 10 от които са на основен и 8 – на втори трудов договор. Основната част от тях попадат в рисковите групи.

„Водил съм разговор с всеки лично, пуснал съм и писмено предложение. Получих отказ от всички. Нямам нито нормативното, нито моралното право да ги принуждавам да работят в ковид зони“ – каза д-р Михайлов.

Той допълни, че са пускани обяви за лекари, имало е готовност дори да се назначат млади, завършващи медицина хора, но интересът е бил буквално нулев. Липсата на кадри и възрастта на персонала са причината медиците от центъра да не се включат в помощ на колегите си от Белодробната болница.

Добрата новина за ДКЦ-1 е, че в последните две години  работят на печалба. Успели са да покрият огромна част от дълговете, които са били над 700 000. Дълговете са от периода 2008-2016 година. Само към НАП борчовете на ДКЦ-1 са надхвърляли 90 000 лева, но днес те са изчистени. Над 250 000 лева са били задълженията към доставчици и други контрагенти. Разплащат дълговете се кредитори. Няма обезверени и напускащи лекари, съобщи управителят на ДКЦ-1.