От трети февруари перничани ще плащат питейната вода с 9 стотинки за един кубик по-скъпо

От трети февруари перничани ще плащат питейната вода с 9 стотинки за един кубик по-скъпо

От  03.02.2021 г цената на питейната вода в област Перник поскъпва. Това информира управителят на „В и К”- Перник  инж. Борислав Иванов.

„Миналата година, цената на водата в региона трябваше да поскъпне със 7 ст. за един кубик.  Но правителството реши, заради режима, цената да не се увеличава. Затова сега добавяме тези 7 ст. към разрешението на КЕВР от 30.12.2020 г.  цената на водата да се увеличи с 2 ст. за кубик. Поради това цената на водата поскъпва с 9 ст. за един кубик.  За тези, които имат и канализация, цената на водата за един кубик става от 2.34 лв. става на 2.43 лв. за кубик. Причините, наложили това поскъпване са много. Знаете колко средства се инвестираха миналата година, за да се гарантира нормалното водоснабдяване на Перник и населените места, които ползват вода от язовир „Студена”.  С изграждането на водопровода през Мало Бучино, ще се гарантира, че и в режим на водата няма да има”, заяви инж. Иванов.

На въпроса- по колко вода се изпуска в момента от язовир „Студена”, с оглед прогнозата за снеговалежи през тези дни, управителят на „В и К” поясни:” В момента изпускаме по 642 л в секунда вода от  „Студена”.  Подаваме за града колкото е необходимо.  Стремим се да поддържаме обема на язовира  между 21 и 21.5 млн. куб. м., за да може хем да не прелива, хем да имаме достатъчно свободен обем, за да не се налага залпово изпускане на вода при поройни дъждове или засилено снеготопене, което да доведе до повишаване нивото на река Струма. В момента подаваме вода от повърхността на язовира, защото на дъното водата е много мътна и няма да можем да я пречистим напълно”, поясни управителят на „В и К”-Перник инж. Борислав Иванов.

 Вчера разходът на вода от язовира е бил 513л/с, а притокът на вода – 1866 л/сек. Това означава, че притокът е над три пъти повече от разхода. Обемът на язовира вчера е бил 21 282`100 000 куб.м.